SKINCARE Q&A: Kde a jak začít s péčí o pleť?


Téměř každý email, který od vás dostanu obsahuje větu "našla jsem tvůj blog, spoustu toho přečetla a teď jsem trochu zavalená informacemi a nevím kde začít." Mnoho z vás také dále uvádí, že se o pleť nikdy moc nestarali nebo to neřešili, ale něco se ve vás hnulo a teď to řešit chcete. Ať už je to tím, že jste našli blog jako ten můj, pleť se vám zhoršila nebo zkrátka něco vám dává chuť svůj stav změnit, super. To je důležitý první krok. Další je dát si dohromady základní kroky péče o pleť a několik dalších věcí, o kterých si tu trochu povíme.

Tenhle díl SKINCARE Q&A je zaměřený na ty z vás, kteří jsou úplní začátečníci s péčí o pleť celkově. Pokud jste začátečníci jen s korejskou kosmetikou, pak si o ní můžete víc přečíst tady. Tento článek je taky poměrně obsáhlý. Já vás varovala. Takže, jdem na to?

 

1. Dva základní kroky

Když úplně zjednoduším péči o pleť na dva nejzákladnější kroky, je to čištění a krém.

Pokud nemáte tyto dva kroky, nemá cenu zajímat se o nic jiného. Na tomhle celá péče o pleť stojí. Spousta lidí se jen odlíčí a konec, jenže odličovač dělá jen to co má v popisu práce - odličuje. Nečistí vám pleť a ani neodstraní všechen makeup. Na kůži a v pórech se během dne nahromadí špína, prach a mrtvé buňky - je nutné to večer umýt, jinak to může pleť jen zhoršit.

Ať už si vyberete čistící pěnu, gel nebo mléko, důležité je aby to bylo dostatečně jemné. Po umytí nesmíte mít pocit napnuté suché pleti. Často si to lidi pletou s pocitem jakési ultra čistoty, ale je to jen vaše pleť zbavená špíny tak dramatickým způsobem, že na ní nezbylo ani to dobré.

O čištění jsem toho napsala spoustu a detailně v článku o k-beauty a dvojím čištění. Nechci se opakovat, tak doporučuji přečíst vše pod "Krok 2: druhý cleanser", kde najdete jakým látkám se vyhýbat, proč je důležitá úroveň pH a doporučené produkty.

Krém asi máme všichni v nějaké podobě. Důležité je najít krém vhodný pro váš typ pleti. Tohle naštěstí není žádná věda, ale jen pro jistotu: suchá pleť bude spokojenější s hutnými mastnějšími krémy, mastná pleť s lehčími hydratačními krémy popřípadě gely. Není pravda, že mastná pleť nepotřebuje krém, rozhodně potřebuje nějakou formu hydratace. Dodat mastné pleti hydrataci pomáhá balancovat produkci mastnoty. Čištění z pleti jakoby bere, krém jí pak zase dává zpátky to, co potřebuje k normálnímu fungování.


2. Udržování rutiny

Tak máte svoje čistítko a máte krém. Teď je na řadě je poctivě používat. Pokud jste doteď nebyli zvyklí tohle dělat každý večer, je na čase začít. Pravidelnost je jednoznačně cestou ke zlepšení. Ne, obličej vám neupadne když se na to jednou vykašlete, ale pokud opravdu stojíte o změnu, tak se tomu věnujte.

Sestavě produktů, které používáte pravidelně se říká skincare routine, v překladu "rutina péče o pleť." Musíte si najít způsob, jak se své pleti věnovat pravidelně a založit si tak skincare routine. Časem do ní budete produkty přidávat, měnit je podle momentálního stavu pleti a podobně; pro začátečníky je důležité jen pravidelné dodržování. Mnoho z vás mi píše, že jako začátečníci občas použijete krém, až v momentě kdy se vám pleť zdá hodně suchá. Ona je suchá, protože ten krém používáte jen občas. Máte ucpané póry, protože se řádně odlíčíte a umyjete jen občas

Co se týče ranní rutiny: čištění ráno není tak nutné. Někomu to dělá dobře, někomu ne. Moje doporučení je začít pravidelně čistit jen večer, aby se vám zbytečně nevysušovala pleť. Můžete se ráno jen opláchnout vodou a pak zase nanést krém jako večer. Mastnější pleť by měla ráno zvolit lehčí krém než ten noční.


3. Dlouhodobá řešení vašich problémů s pletí

Dejme tomu, že už máte krém i něco na čištění, jste s tím víceméně spokojení a jste 100% schopní jejich používání udržovat jako každodenní skincare routine. Teď je čas se zaměřit na to, co vás na vaší pleti trápí a najít pro to vhodný produkt. Sledujte jak vaše pleť reaguje a jak se cítí pokaždé co si ji umyjete a potom co nanesete krém. 

Tady je několik častých problémů s pletí a mé (velmi obecné) doporučení na co se podívat pro dlouhodobé řešení:

  • akné, "černé tečky," zvětšené póry - chemický peeling s AHA nebo BHA (např. kyselina glykolová a kyselina salicylová), při vážnějších problémech navštivte lékaře
  • velmi suchá šupinkovitá pleť - pleťový olej jako šípkový, jojobový a další; hydratační sérum nebo toner, AHA kyselina
  • velmi mastná pleť - chemický peeling s BHA, lehké hydratační sérum nebo toner
  • citlivá pleť - zklidňující toner, sérum nebo chladivý gel; vyhledávat co nejjemnější složení bez alkoholu, parfému, dráždivých látek (seznam potencionálních alergenů a dráždivých látek v čistících produktech); pokud máte ekzémy, alergie nebo vyrážky, poraďte se s lékařem a novou kosmetiku nejdřív testujte než si ji rozmáznete po celém obličeji!
  • vrásky - chemický peeling s AHA, retinol a retinoidy, vitamín C, pleťový olej nebo hydratační sérum (hydratace zjemňuje vzhled vrásek!)
  • skvrny, nesjednocená pleť, stopy po akné - celý článek věnovaný tomuto tématu!

Chemický peeling je trochu složité téma, naštěstí mám na blogu článek, který to vysvětluje plus recenze mých momentálně používaných produktů. Je to vážně skvělé řešení na mnoho problémů a stojí za to. Samozřejmě ne všechno co tu vypisuju jsou jediná řešení daného problému, ale jen moje tipy.

Dál z toho vyplývá, že hydratace je dobrá pro každého. Pro suchou pleť to není překvapení, ale třeba mastná pleť se může při dostatečné hydrataci lehkou formou (tzn. lehké nemastné hydratační produkty jako například šnečí kosmetika nebo něco s kyselinou hyaluronovou) uklidnit a produkovat méně mastnoty. Dobře hydratovaná pleť navíc zakryje všelijaké nedostatky, od jemných vrásek až po zvětšené póry.


4. Krátkodobá řešení

Některé z výše uvedených problémů se dají krátkodobě "řešit" pomocí makeupu, jako jizvy po akné, nebo třeba vyplnění jemných vrásek/pórů silikonovými bázemi pod makeup. Některé se ale dají krátkodobě řešit pomocí pleťové kosmetiky.
Akné se dá mírnit tzv. spot treatment produktem, který dáte jen přímo na pupínky. Asi znáte třeba tea tree olej v tyčince, já momentálně používám COSRX A-Sol. Zkrátka něco co zahojí konkrétní pupínek, ale nevyřeší váš problém s akné. Další dobré řešení pro krátkodobé vyčištění pórů jsou jílové masky, mně se nejvíc zatím líbí Queen Helene Mint Julep.

Další možnost jsou hydrokoloidní náplasti, jako ty co se používají na puchýře. Já používám ty od COSRX, na fotce níže. Podobné náplasti najdete i u nás, popřípadě můžete nastříhat nějaké větší určené pro hojení velkých ran. Tyto náplasti vytvoří perfektní prostředí pro hojení a zároveň pupínky jakoby vycucnou a splasknou. Levné náplasti přímo na akné najdete i v drogeriích, nicméně ty ve většině případů nejsou hydrokoloidní. Zkoušela jsem jedny od Rosmannovské značky Isana, a jediný jejich účinek byl, že jsem si na pupínek nemohla sahat. To je samozřejmě pozitivní věc pro hojení, každopádně se dá nahradit silou vůle a nepotřebujete k ní kosmetiku.



5. Nepanikařit

Už jsem viděla až moc reddit postů s fotkami odpadkových košů plných kosmetiky, až moc dotazů jestli se musí oil cleansing používat i na tělo a opalovací krém nosit i vevnitř. I vy, drazí čtenáři, mi často píšete jak byste nejraději všechno vyhodili a začali znova. Nikdo nemá rád zjištění, že něco dělá blbě. Bohužel, u nás je povědomí o správné péči o pleť tak žalostné, že všichni toho děláme blbě hodně. Občas se mi zdá, že jediné na čem tu lidem záleží je nálepka "přírodní" a nejlíp vše v jednom.

Nezačínejte tím, že všechno vyhodíte a hned nakoupíte nové. To, že z ničeho nic všechno vyměníte, vám akorát může nadělat větší bordel. Spíš přehodnoťte co vlastníte a podívejte se na to z nové perspektivy, kterou jste snad získali po přečtení článků jako tenhle. Pokud usoudíte, že to takhle dál nepůjde, vyměňujte věci pomalu a postupně. Často mi píšete jak jste si perfektně naplánovali celou novou routine a koupíte to všechno naráz. Tohle bych nikdy, nikdy nedělala. Budete si říkat jak jste super silní a budete to otvírat postupně, ale upřímně, to neudělá nikdo.

Koupíte pět věcí a jedna z nich vám způsobí nějakou hrůzu na ksichtě - jak budete vědět která, když to na sebe napatláte všechno najednou...? 


 

6. Postupné přidávání a zkoumání složení

Zvládli jste základ, máte nějaký produkt na řešení vašeho dlouhodobého problému. Teď už můžete přidávat podle potřeby. Nebo nepřidávejte nic, je to na vás a jak vaše pleť reaguje. Než ale něco koupíte, začněte číst složení. Obzvlášť pokud máte nějaký produkt, který vám vyloženě nevyhovoval. Podívejte se na jeho složení, někam si ho uložte, popřemýšlejte. Projeďte prvních 5 složek - je v nich něco, co máte i v jiných bezproblémových produktech? Fajn, ty můžete vyřadit. Projeďte složení na podobných stránkách jako INCIDecoder (článek jak hledat složení) a hledejte věci co jsou komedogenní, potenciálně dráždivé, apod. Pokud zjistíte co vám nesedí, budete o velký krok dál. 

Aby se neřeklo, že si tu jenom tak plácám, můžete si přečíst moji skincare journey a jak jsem si přesně tímhle vším poprvé procházela. Pokud opravdu chcete vidět změnu, stojí za to začít svou kosmetiku "řešit."





Blahopřeju pokud jste to dočetli do konce. Tyhle články normálně budou kratší než tahle hrůza, ale chtěla jsem to dát všechno hezky dohromady. Snad vám moje kecání k něčemu bude a budete si připadat nějak takto: 


5 komentářů

  1. Zkoušela jsem spot on náplastí od Cosrx a Misshy a Missha na mě funguje lépe, hezky akné vysuší i přes noc, nebo 2 noci.
    Chemicky peeling na mě moc nefunguje, mam jakousi horší kůži :( mam Cosrx Aha i Bha a the Ordinary 30% a efekt bohužel nic...
    Třeba to zlomim, když vydržím :)

    OdpovědětVymazat
  2. A alfa arbutin od the Ordinary, opravdu funguje, Diky za tip

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektný článok, určite veľa dievčatám pomôže!:)

    Saja Frey Blog

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.