RECENZE: A'pieu Madecassoside Cream

Madecassoside a cica krémy jsou ještě pořád hodně populární, takže jsem samozřejmě měla nutkání to koupit. I když jsou převážně doporučované na červenou podrážděnou kůži, což pro mě není takový problém. Tenhle krém od A'pieu (sesterská značka Missha) je oblíbený a levný, tak proč ho nezkusit.


Popis produktu

Velikost: 50 ml
Cena: 188 Kč
Odkud: ebay rinishop

Co přesně cica krémy a balzámy jsou? Tvrdí se, že cica = zkratka pro Centella asiatica (česky pupečník asijský), což je bylina tvořící hlavní extrakt v těchto krémech. Zároveň to ale pochází z francouzského slova cicatriser - hojit se. Francouzské cica krémy jsou i bez centella extraktu, např. od Avène, nebo s ním, např. La Roche-Posay. Zatímco Korea považuje cica krémy za součást běžné routine pro kohokoliv, ty francouzské jsou převážně hutnější, s dalšími hojivými látkami pro léčivý efekt na ekzémy nebo suchá popraskaná místa. Např. zmíněný Cicaplast od La Roche-Posay je především 5% panthenol a bambucké máslo, s menším nespecifikovaným množstvím madecassosidu, takže se tam sází na jistotu. I k-beauty nabízí hutnější koncentrované balzámy s panthenolem, např. Etude House Soon Jung Cica Balm.

Na obalu krému A'pieu je angličtina celkem špatná, ale tohle je pointa: krém obsahuje 40% vody z listů byliny Centella asiatica a 0.1% madecassoside, což na mírné účinky údajně stačí, ale studie nejsou úplně jednoznačné. Centella asiatica extrakt sám o sobě obsahuje jak tuto, tak další aktivní, pleti prospěšné látky. Krém by měl pomocí těchto složek zklidnit podrážděnou červenou pleť a podpořit hojení. Navíc obsahuje niacinamide pro všechny jeho fantastické schopnosti, a jiné látky pro hydratování unavené, poškozené pleti. Prodává se i verze Cica gel, kterou jsem zkoušela ze vzorečku a popsala na instagramu.

Složení

Centella Asiatica Leaf Water (40%), Water(Aqua), Cyclopentasiloxane, Propanediol, Phenyl Trimethicone, Glycerin, PEG-10 Dimethicone, Niacinamide, Cyclohexasiloxane, Panthenol, Ethoxydiglycol, Disteardimonium Hectorite, Sodium Chloride, Rubus Suavissimus (Raspberry) Leaf Extract, Centella Asiatica Extract, Caprylyl Glycol, Pinus Densiflora Leaf Extract, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract, Dimethicone Crosspolymer, Camellia Sinensis Leaf Extract, Butylene Glycol, Madecassoside (0.1%), Pentylene Glycol, Caprylhydroxamic Acid, Adenosine, Lactic Acid, Sodium Lactate, Urea, Serine, Disodium EDTA, Sorbitol, Citrus Grandis (Grapefruit) Peel Oil, Asiaticoside, Citrus Limon (Lemon) Peel Oil, Pelargonium Graveolens Flower Oil, Lavandula Hybrida Oil, Juniperus Mexicana Oil, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Oil, Allantoin, Chlorphenesin, Phenoxyethanol
Analýza složení
Studie aktivních látek z centelly jsou slibné, ačkoliv občas byly testované dohromady s jinou složkou nebo in vitro. Přesto jsou to jedny z nejpopulárnějších typů krémů nejen v Koreji, ale i Francii. Centella extrakt je tu samotný i jako voda extrahovaná z listů, a madecassoside. Dohromady s panthenolem a niacinamidem by to mělo tvořit vcelku účinnou kombinaci. Pokud vám vadí silikony, máte smůlu. Místo parfému obsahuje citrusové oleje, ale ať k němu čuchám jak chci, nejde cítit skoro nijak.

Textura a použití

Zatímco francouzi cica krémy prodávají v lékarnách, v Koreji se ten lékárnový look aspoň imituje. Při roztírání je silikonovější textura na pleti zvláštně mazlavá. Je vcelku lehká, ale zároveň přípomíná spíš mastičku. A podobně jako masti z lékárny to celkem blbě klouže po pleti, obzvlášť při menším množství. Začne se vsakovat a mastit na jednom místě, o moc dál nejde, takže mám vždycky nutkání přidávat, abych namastila opravdu celý obličej. I když krém kvůli tomu docela navrstvím, pořád na pleti nepůsobí těžce ani mastně, vsákne se velmi rychle a nechá po sobě jemnou hladkou kůži. Akorát pak trochu lepí, což je houby ve srovnání s A'pieu Cica gelem, který byl doslova jak izolepa.

Účinky

Jestli to dělá jen panthenol nebo centella, nakonec je mi to celkem jedno, protože tenhle krém na mě prostě funguje. Jako bacha, opakuju že netrpím na začervenání, růžovku ani podráždění. Můj "červený" problém je zanícené akné, popřípadě podráždění způsobené mým rýpáním akné. Takové to, kdy se vám udělá otravně červený pupínek, a nevysvětlitelně zůstává červený otravně dlouho. Na přesně tohle mi Madecassoside krém zabírá.
Už jsem se i přistihla, že ho dávám jen na červené fleky místo na celý obličej, jako spot treatment. Opravdu mi totiž zmírňuje červenání tak do 2 - 3 dnů, ale není dostatečně hydratační na večer. Tuhle zimu mám pleť obecně vysušenější než normálně, a když používám na závěr routine jen tento krém - žádný sleeping pack ani nic hutnějšího navrch - tak do pár dní jsem dehydratovaná a vrátí se šupinky. Možná by byl vhodnější jako ranní krém pro sušší pleť.

Z mé konkrétní zkušenosti můžu říct, že na mírné červenání způsobené zaníceným akné mi krém pomáhá. Pamatujte, že to nemusí nutně znamenat, že bude fungovat na silné červenání způsobené jinými příčinami (růžovka, ekzém, podráždění, citlivost atp.). Pokud je spíš tohle váš největší problém a chcete vyzkoušet madecassoside, možná bude lepší zkusit francouzské cica balzámy. Výhoda tohoto krému je, že narozdíl od některých francouzských balzámů není hutný a mastný, takže vhodný pro mastnější pleť na každodenní použití.

Závěr

A'pieu Madecassoside Cream mi opravdu pomáhá na červené zanícené akné. Zmírňuje nepříjemné červenání, a taky pomáhá s hojením. Moje problémy jsou ovšem docela mírné a nevím jak moc by fungoval na silnější červenání. Navíc mi nepřijde na zimu dostatečně hydratační (v létě by stačil), ačkoliv je podobnější mastičkám než krému. Pro pohodlnější roztírání ho musím použít víc než u mých předchozích krémů. Určitě by se hodil mastnější nebo normální pleti bez dehydratace, popřípadě jako ranní krém pro sušší pleť. Má tedy svoje plusy i mínusy, ale když to plus jsou viditelné účinky, tak to podle mě stojí za to vyzkoušet, obzvlášť s takovou cenou.

7 komentářů

  1. Asi před půl rokem jsem si krém chtěla kupovat a jsem ráda, že jsem to nakonec neudělala a koupila si Cicalfate od Avene, který je hutnější a víc hydratuje :-) Ale možná si ho koupím časem až nebudu tolik ve stresu (-> míň akné), nebo na léto, protože je o hodně levnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo přesně, tohle mi taky nepřijde jako nejlepší krém na zimu pokud člověk nemá mastnější/smíšenou pleť. pro mě jsou zase ty francouzské hutné až moc, ale je super že tobě to funguje :)

      Vymazat
  2. Tiež ho mám, tiež ho testujem a doteraz je úžasný ♥ ALe je pravda, že na noc si naň dávam ešte sleeping pack alebo hydratačný krém, akonáhle sa vpije do pleti. Ale no nemám výhrad ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to mám dokonca mastnú problematickú pleť a vidím, že nie je dostatočne hydratačný :/ Každopádne to ani nie je až taký jeho primárny účinok, tak som rada, že robí s pleťou "iné" divy :)

      Vymazat
    2. tak to máme podobnou zkušenost, jsem ráda že to i jiným funguje :)

      Vymazat
  3. Taky jsem o něm uvažovala, ale nakonec jsem se rozhodla že to nerisknu. Tvrdí sice že má hojit a uklidňovat, ale je -plný- rostlinných výtažků a esenciálních olejů, pro mě recept na alergickou reakci ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je urcite pravda. Bohuzel je to tak casto v kosmetice pro citlivou plet, kdyz si vezmu treba Klairs toner tak tam me ty oleje taky nedavaly smysl.

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.