Skincarisma – detailní složení kosmetiky



Říkám to pořád a všude, naposled v článku Kde začít s péčí o pleť: musíte řešit složení své kosmetiky, pokud stojíte o změnu k lepšímu. Skincare není makeup, který na sebe můžete plácat jak je vám libo. Je to kosmetika, která vám klidně může z obličeje udělat měsíční krajinu a zničí vám sebevědomí na půl roku. Jeden z důvodů proč jsem si vůbec založila blog je, že mě nesmírně sraly blogerky kompletně ignorující složení s hodnocením založeném na „no jako voní to hezky“. Když hledám recenze, nehledám jenom co si o tom člověk myslí, ale i užitečné informace o produktu – což se snažím produkovat ve svých recenzích.

Proto v každé recenzi můžete najít odkaz na CosDNA.com, databázi složení převážně asijské kosmetiky, která zároveň poskytuje jednoduchou analýzu bezpečnosti látek, jejich úděl, komedogennost a potencionální dráždivost. Teď nově u každé recenze najdete i odkaz na alternativní analýzu na Skincarisma.com, a o tom si dneska budeme povídat.

Co je Skincarisma

Skincarisma je nová databáze složení kosmetiky inspirovaná CosDNA. Pořád se na ní pracuje a vylepšuje, takže je pravděpodobné, že se některé funkce co tu budu popisovat v budoucnu změní. Některé funkce Skincarisma jsou dost podobné CosDNA, například možnost uložit si ingredience nebo analyzovat seznam složení, který v databázi chybí. Je tu ale daleko rozpracovanější systém hodnocení produktů, podobný MakeupAlley.com, u kterých vidíte informace o pleti pisatele. Když si vyplníte profil, můžete využít podrobné návody odpovídající vašim problémům a sbírat body za aktivitu na stránce (za které momentálně není žádná odměna, ale na tom se pracuje). Také si můžete skládat wishlist nebo vaše vlastní seznamy produktů.

Jak Skincarisma funguje

Pokud hledáte konkrétní produkt, stačí ho napsat do hledání. Pod obrázkem najedete několik záložek, kterými se můžete proklikat. V záložce Product Overview vidíte shrnutí všeho; hodnocení uživatelů, krátké poznámky o složení (brightening, alcohol free), vybrané zajímavé ingredience (notable ingredients), ingredience týkající se nějakého typu pleti a obecné hodnocení bezpečnosti látek podle EWG.
Databáze je pořád rozpracovaná, takže občas možná některé složky nebudou vypíchnuté jako notable. Osobně nejsem velká fanynka sekce složek týkajících se typů pleti, protože hodnotí složky jako „dobré pro suchou pleť, špatné pro mastnou pleť“ a to mi přijde až moc černobílé a příliš bych se tím neřídila. Ono stejně jako CosDNA, i tohle je především orientační a na to nezapomínejte. Pod tímhle najdete klasický seznam složení podobný CosDNA, pokud vám stačí jen tyto informace.

V případě, že hledaný produkt v databázi není, můžete ho přidat pokud máte seznam složení. Nahoře stránky klikněte na Cosmetic Analyzer, vložte složení a web ho analyzuje. Dejte produktu jméno a foto, tadá. Na rozdíl od CosDNA si váš příspěvek někdo přečte před zveřejněním, čímž se zabrání zmatku a milionu verzí jedné věci.

Tento příspěvek je sponzorovaný Skincarisma. Názor je samozřejmě upřímný, jinak bych to nepsala.

2 komentáře

  1. Óóó! To vypadá hodně dobře :-) Potřebuju něco, kam si budu záložkovat produlty, které jsem si koupila a nějak je hodnotit. Na papíře mi to moc nejde (-> jsem líná) a v hlavě to nezvládám udržet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, tohle je jeden z důvodů proč mám blog. Pamatuju si houby co se mi líbilo někdy před třemi lety. :D

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.