SKINCARE Q&A: Co je to "whitening" kosmetika?

Kolem asijské kosmetiky existují dva velké mylné názory, které často dokáží lidi natolik odradit, že ty kraviny pak předávají jako varování ostatním. Jednou je 10-kroková skincare routine, druhou je tzv. whitening efekt asijských produktů. Rozhodla jsem se jako první zaměřit na whitening kosmetiku, protože na ni dostávám dotazy poměrně často.

Zároveň vás tímto vítám v nové sérii článků SKINCARE Q&A, kde budu zodpovídat časté dotazy nebo probírat jedno nějaké téma týkající se péče o pleť. Pokud máte jakýkoli dotaz, prosím, neváhejte jej poslat do komentářů, na email nebo do zpráv na instagramu. Už jsem si udělala slušnou zásobu z dotazů které jsem už dostala nebo různě z internetu, přesto klidně posílejte další!

~
Pojďme uvést věci na pravou míru hned. Ačkoliv slovo whitening i začátečník s angličtinou pochopí jako bělící, v kontextu asijské kosmetiky to není tak přímočaré. Jedna věc je ale jistá:
Žádná běžně dostupná asijská kosmetika označená jako whitening vám nevybělí pleť ani permanentně nezesvětlí její odstín.
Můžete být opálená nebo mít tmavou pleť a zároveň používat whitening kosmetiku. Proč se tomu tak říká? Historicky byl odstín pleti vázán se sociálním statusem. Zatímco se aristokraté schovávali vevnitř nebo pod slunečníky, běžný pracující člověk trávil většinu času venku a na poli. Logicky tak byl společný znak aristokracie světlý odstín kůže. S pobytem na slunci nepřichází jen opálení, ale i vrásky, pigmentové skvrny a další znaky předčasného stárnutí - zatímco pleť šlechty byla jasná a jednotného odstínu. Tohle není myšlení limitované na Asii, jen si vzpomeňte na 18. století ve Francii, kde bylo považováno za ještě lepší se namazat bílou barvou než mít přirozeně světlou pleť - čím bělejší, tím lepší.

Zatímco v západním světě začalo být atraktivnější opálení a lidé dávají tisíce za solárka, v Asii pořád převažuje původní historické myšlení. Světlá mléčná pleť nepoškozená sluncem = krásná pleť. Nejedná se vůbec jen o to, že je pleť světlá. Sluneční záření je ten největší faktor přispívající stárnutí pleti a nosit opalovací krém dokáže vrásky a jiné problémy oddálit. Jaká to neskutečná ironie, že mnoho českých dam se tak nemilosrdně griluje při každé příležitosti a pak nakupují hromady anti-aging kosmetiky. O tom ale detailněji v budoucím SKINCARE Q&A postu.

Vlevo korejská zpěvačka/herečka Bae Suzy, obdivovaná pro svou perfektní pleť. Vpravo čínská herečka a bohyně krásy Fan Bingbing (ano, vím že tahle fotka není úplně relevantní k tématu ale nemůžu odolat)

Když se teď přeneseme zpátky do současnosti, je jasná jedna věc: chránit svou pleť proti slunci neznamená jen to, že je světlá, ale i to že nevykazuje žádné další známky poškození sluncem. Těmi jsou například pigmentové skvrny, jemné vrásky, ztráta pružnosti a nejednotný odstín pleti. Toto jsou přesně ty problémy, na které je whitening kosmetika zaměřená.
Whitening v kontextu asijské kosmetiky znamená něco jako rozjasnění. Ne doslova bělení, ale sjednocení odstínu a rozzáření mdlé pleti.
Jako malý experiment jsem rozklikla pár desítek produktů se slovem whitening v názvu na RRS. Naprosto všechny mají v popisku něco ve smyslu "rozzáří mdlou pleť", "sjednotí odstín pleti" nebo "zesvětlí pigmentové skvrny a pihy". Zkrátka mají za cíl to, aby unavená pleť zářila a měla hezký jednotný odstín i bez makeupu. Ve většině případů toho dosahují pomocí osvědčených látek jako je niacinamide, AHA kyseliny, arbutin nebo vitamín C. Právě proto jsou whitening produkty ideální pro zesvětlení jak pigmentových skvrn tak jizev po akné, a o zesvětlování jizev mám celý článek.

Whitening může být i makeup. Pravděpodobně se bude jednat o makeup s nějakým množstvím whitening látek zmíněných výše, ale existují i zesvětlovací podkladové báze nebo krémy. Mám podezření, že právě tyto produkty jsou zdrojem fám typu "kamarádka říkala, že si koupila whitening krém a pak měla vážně bělejší obličej". Tyto produkty opravdu zanechávají světlou vrstvu na pleti a udělají ji světlejší - nejedná se ale o nic permanentního a je to v podstatě jako mít lehký světlý makeup. Příklad: jestli jste někdy narazili na k-beauty, určitě jste viděli řadu od TonyMoly s krabičkami ve tvaru pandy. Tenhle krém zanechává bílý film podobně jako třeba některé opalovací krémy. Zkoušela jsem vzoreček a ten krém je příšerný jen tak mimochodem, je jako lehce mazlavá křída. Proč zrovna tohle tu musí Sephora tak protlačovat - oh wait, cute pandy.

To, co vám skutečně dokáže udržovat světlejší odstín pleti je naprosto nepřekvapivě opalovací krém, jelikož slunce pleť ztmavuje. Já vím, že se to zdá jako selský rozum, ale je důležité si uvědomovat rozdíl mezi tím co dělá opalovací krém a whitening/brightening kosmetika.

Závěr

Whitening kosmetika v k-beauty zesvětlí stopy po akné, pigmentové skvrny a pomůže zjemnit spoustu problémů napáchaných sluncem, aby pleť měla jednotný odstín i bez makeupu a jakoby "zářila". Nejedná se o bělení a může ji používat kdokoliv nehledě na odstín pleti.

8 komentářů

  1. A já se vždy těmto produktům vyhýbala, protože jsem nechtěla mít zesvětlenou pleť :-) takže děkuji moc za objasnění!
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  2. Přes ty pandy jsem se dostala ke korejské kosmetice. :D
    Koupila jsem si pandí sleeping pack a pak jsem začala být zvědavá na další věci. S tím packem jsem spokojená, ale budu teď kupovat nějaký nový, tak teprve porovnám účinky. Měla jsem ještě pandí tyčinku pod oči, která se mi původně zdála hodně dobrá a po delším užívání naopak úplně k ničemu a mám ještě i řasenku. Ta se dobře odličuje vodou, bez vody dobře drží, ale trochu lepí řasy. V období exému kolem očí je to pro mě fajn, protože mě dráždí jakékoli odličovače, ale jinak nic moc. Proto mám na Tony Moly celkem nevyhraněný názor. Něco je fajn, nebo na něco fajn, něco ne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s TonyMoly obecně nemám žádný problém. Ze všech jejich věcí co jsem zkoušela z různých vzorečků byl ten pandí krém jediný produkt, který se mi vážně, ale vážně nelíbil.

      Vymazat
  3. sranda, ze som prave vcera otvorila vzorku toho pandieho kremu-akoze najvyssi cas zacat spotrebuvavat vzorky a cakala som, ze to hned poleti, ale na pocudovanie celkom dobre. Teda celkom dost dobre, uvazujem, ze kupim sadu vzoriek na poriadne vyskusanie, mne to robi krasne zjednotenu plet, malinko svetlejsiu, nic strasne. Odvazujem sa tvrdit, ze v bezproblemovom obdobi nahradi makeup (u mna, samozrejme��). Inak je na take znednotenie a rozziarenie pre mna este dobry modry Hadalabo lotion. Liba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dobře pro tebe, mně se teda absolutně nelíbil a jsem ráda, že se ke mně dostal jen vzorek. Když jsem ho zkoušela na pleť, musela jsem se jít umýt. :D Taková je holt kosmetika. :D

      Vymazat
  4. Čože :D ja som si whitening pandu kúpila naozaj už ani neviem prečo, ale som úplne spokojná :) textúra mi absolútne vyhovuje, mazlave to nie je ani náhodou (zvlášť ak to porovnas so snail krémami).
    To aspoň potvrdzuje čo píšeš v inom článku, darovať pleťovú kozmetiku je fakt blbosť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, každému prostě sedí něco jiného :) No se snail krémem bych to neporovnala, spíš mi to připomínalo křídu která by se dala mazat. :D

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.