Korejská kosmetika 101 - esence, ampule, sérum


No konečně něco zajímavého, že? Esence, ampule a séra jsou v podstatě svatá trojice korejské skincare routine. Jednoznačně tvoří tu nejprobíranější a nejvíc vychvalovanou část. Jsou tím, co k-beauty dělá tak přizpůsobitelnou potřebám naší pleti, která má komplexní nároky nevyřešitelné jedním jediným produktem.

Na co se pokusím odpovědět:
  • jaký je mezi nimi rozdíl?
  • jak se používají a kam patří ve skincare routine?
  • které si mám vybrat?
(základy) double cleansing toner⤑ esence, ampule, sérum ⤑ krém
 

Jaký je rozdíl mezi esencí, ampulí a sérem?

Nejpopulárnější otázka, na kterou při hledání najdete tisíc různých odpovědí jako: esence jsou nejtekutější a s nejmenší koncentraci prospěšných látek, sérum je pak nejhustší a víc koncentrované. Mnoho blogerek a beauty webů, kteří do k-beauty jenom nahlédli a už o tom píšou poučné články, dál matou veřejnost označováním prvních esencí jako jedinou formu esencí, ampule často opomínají a sérum je pro ně všechno ostatní. Pojďme si to zjednodušit:
Nejčastější rozdíl je v hustotě, jinak je to všechno téměř to samé.
Překvapení? Kdyby všeobecně platilo, že aby něco bylo esence je to téměř tekuté a má to malou koncentraci aktivních a prospěšných látek, co taková Benton Snail Bee Essence? Je tak koncentrovaná, až jde hlava kolem. Co COSRX Snail Essence, která má 96% šnečí sliz? Nebo třeba Innisfree Green Tea Seed Serum, nahoře na fotce v rukou úžasné Im Yoona - vypadá to jako sérum, ale je ještě vodovější než jejich toner, takže se používá první. A Mizon Snail Repair Cream, má dokonce v názvu krém a přesto se používá taky po čištění.

Mezi všemi těmito produkty je totiž největší rozdíl hustota a tím pádem jejich místo v rutině. Korejská rutina je přece o vrstvení. Kdyby všechno mělo hustou konzistenci, moc dobře by se to nevrstvilo. Příklady výše jsou jen hrstka důkazů, proč moc nezáleží na názvu. Samotné slovo esence (에센스) se navíc používá pro označení nejen esencí, ale i sér a ampulí v beauty pořadech, v kategoriích na eshopech (jako Innisfree) nebo v korejské aplikaci pro hodnocení kosmetiky Glowpick.

Kategorie "essence" na glowpick: 2 - 4. jsou ampule, 5. je sérum...

Jak se používájí?

Myslím, že už teď je vám to jasné, ale pro jistotu zopakuju - po toneru a podle hustoty. Když si nejste jistí, jestli tenhle lehký gel je hustší než tenhle podobně vzhlížející gel, prostě to jednou zkuste tak a pak naopak. Kdyby to na sebe nesedělo, poznáte to. Při roztírání budete mít pocit, že produkt jakoby klouže po povrchu pleti a špatně se vsakuje. Tekutější konzistence bude mít velké problémy dostat se skrz silnou vrstvu hustějšího produktu.

Pokud máte sérum obsahující nějakou aktivní látku jako je AHA, BHA, retinol nebo vitamín C, pak se přesně držte instrukcí na produktu. Pravděpodobně budou muset přijít na čistou pleť ještě před tonerem.

Které si mám vybrat?

Místo přemýšlení stylem "chtěla bych vyzkoušet nějakou ampuli" zkuste "chtěla bych vyzkoušet něco na vrásky/se zeleným čajem/s mořskou vodou/etc". Tyto produkty vám mají dodat největší koncentraci nějaké ultra sexy ingredience, takže je vybírejte podle toho! Mnoho skincare řad navíc nemá od každého jedno, často ani na výběr mít nebudete. Taky se nemusíte bránit několika produktům se stejným názvem. Můžete naprosto v klidu mít ve své rutině několik esencí nebo ampulí - stejně bude každé jinak husté a na názvu nesejde.

Inspiraci můžete hledat u blogerů nebo na instagramu, popřípadě si otevřete nějaký obchod a projděte jejich nabídku. Pokud budete objednávat přímo z Koreji, můžete si přečíst mé doporučení korejských eshopů nebo seznam vyzkoušených ebay prodejců a začít hledat u některého z nich.

Závěr

Ačkoliv se může zdát, že korejská beauty rutina je především o řazení názvů do správného pořadí, není to zas tak pravda. Tento krok se dá v rutině shrnout jako "essence step" a je úplně fuk jestli opravdu v něm mám esenci, ampuli, sérum nebo extrakt z mého nasraného odfrknutí pokaždé co vidím v nějakém beauty článku slovo toxin.

4 komentáře

  1. Ahoj Nabi,

    je tedy v pořádku, když použiju esenci od Cremorlabu, která je totál vodová takto...

    čištění -> vit. C (aktivní látka) -> zmimňovaná esence -> toner...?

    Díky za Tvůj další článěk!


    Z

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle pořadí v úvodu článku..
      čištění > aktivní látka > toner > esence etc.
      Tahle esence je víceméně jako toner, i přes to by měla přijít po něm protože tonery jsou dělané pro lepší vstřebání dalších produktů. Ta moje STE od Secret Key je té tvojí podobná a někdy ji používám místo toneru, ale většinou až po něm.

      Vymazat
  2. Hmmm, veľmi zaujímavý článok... mňa však ešte zaujíma aký je rozdiel medzi hydratačnou emulziou a esenciou. Mám doma oboje - oboje majú rovnakú konzistenciu... lenže kedy mám ktorú použiť? Vopred ďakujem za prípadnú odpoveď. BB

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.