RECENZE: COSRX Natural BHA Skin Returning A-Sol


Tak se mi podařilo koupit něco jenom proto, abych si mohla zodpovědět co to vlastně je? Značka COSRX se na blogu v objevila už dvakrát a pokaždé u mě jasně bodovala. Svou skincare routine si bez ní už neumím představit a přiznávám, že jsem se stala jejich fanynkou. A tak se mi dostal do rukou A-Sol.

mfw I try yet another COSRX product
Velikost: 100 ml
Funkce: lehce exfoliační toner s nízkým pH / spot treatment
Cena: cca 370 Kč na jolse.com





O produktu



Z Wishtrend:
Natural BHA Skin Returning A-Sol is a skin-type solution product that solves the daunting problem of complex skin trouble with a combination of Propolis, AHA, natural BHA, and natural moisture-retention ingredients, as well as helping with control of sebum and clearing of dead skin cells.

Natural BHA Skin Returning A-Sol contains little oil, helping with managing sebum and pores, to give the skin cleanliness with no shine or trouble.
Tady se pokusíme rozluštit záhadu tohoto produktu. Jeho typ je popsán jako "skin-type solution" a flaška říká "acne treatment solution". To první naznačuje toner, to druhé naznačuje spot treatment. Název zase obsahuje BHA a pH produktu je 4.3, což ukazuje na velmi jemný BHA exfoliant, jenže produkt obsahuje i dvě AHA kyseliny.

Jak frustrující.

Instrukce pro použití ovšem nejvíce ukazují na spot treatment, jelikož ve zkratce říkají: po čištění dejte na problémové oblasti pleti, kde se vám vyskytuje akné, mrtvé buňky, mastnota, černé tečky nebo zvětšené póry.



Složení


Propolis Extract 60%, Alcohol, Butylene Glycol, Sodium Lactate, Lactic Acid, water, Glycolic Acid, Betaine Salicylate 1%, Sodium Hyaluronate, Panthenol, Allantoin, Cassia Obtusifolia Seed Extract, 1,2-Hexanediol, Ethyl Hexanediol, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil
CosDNA analýza / Skincarisma analýza

60% propolis extrakt, hm? Pokud to slyšíte poprvé, pomůže wikipedie:
Propolis (méně často dluž, smoluňka, včelí tmel) je pryskyřičná látka příjemné aromatické vůně. Je produktem stavební činnosti včely medonosné ve včelstvu.
V kosmetice se používá pro své antimikrobiální vlastnosti a k urychlení hojení kůže. To z propolis dělá skvělého kandidáta na složení přípravků pro akné.

Na druhém místě máme alkohol - skoro slyším jak si někteří z vás hlasitě odfrkli. Pokud je vaše pleť velmi suchá a citlivá je pravděpodobné, že alkohol v kosmetice vás vysušuje či dokonce způsobuje podráždění. V tom případě si frkejte jak je libo, protože máte pádný důvod se takovým výrobkům vyhýbat.

Já patřím k těm, kterým i smrduté alkoholové tonery od Clean&Clear nedělaly nic, kromě toho že moje pleť se snažila kompenzovat nedostatek hydratace sebrané alkoholem tvořením mastnoty. Yey, puberta.

Aniž bych šla příliš do detailů (které si možná nechám na článek zvlášť), alkohol v dobře formulovaných produktech je použit za účelem ředění produktu, rychlejší a lepší absorpce a celkové kosmetické elegance. COSRX se svou reputací a věděckým přístupem nepoužívá alkohol nikde, kde není třeba. Navíc je dobře kompenzovaný hydratačními látkami jako kyselina hyaluronová či butylene glycol.

Samozřejmě tu dál máme mé oblíbené kyseliny (více o nich zde) a to dvě AHA - glykolovou a mléčnou - a slabší "odvar" BHA kyseliny salicylové - betaine salicylate. Tady se vyskytuje v 1% koncentraci, kdežto BHA exfoliant od COSRX má 4%. Při pH 4.3 a s takto nízkou koncentrací kyselin má A-Sol velmi jemné exfoliační účinky a dává trošičku od každého druhu kyselin, především jejich další účinky mimo chemickou exfoliaci. BHA je antibakteriální a protizánětlivá, zatímco AHA pomáhá hydratovat a držet vodu v pleti.



Použití

Po vyčerpávající analýze složení je to už velmi prosté. A-Sol je v klasické plastové COSRX flašce s pumpičkou, která je ovšem čistě bílá a neprůhledná (na rozdíl od reklam, kde vypadá průhledně). Většina COSRX produktů se nachází v těchto flaškách, které jsou vážně skvělé. Kromě jejich elegance vám dovolují perfektně regulovat kolik produktu z nich chcete dostat. V případě A-Sol je to velmi důležité, pokud ho berete jako spot treatment.


Samotný produkt je bezbarvá tekutina, která jde cítit tea tree olejem. Nejdřív jsem to zkoušela jako toner. Přece jenom je pH dost nízké, tedy by se mohlo jednat o dobrý pH upravující toner pro použití před aktivními látkami jako jsou právě kyseliny. Ačkoliv takový toner není nutný pokud máte cleanser s nízkým pH, občas ho používám před svými exfolianty, aby si ho nemusely snižovat samy. Jenže můj běžný toner k tomuto účelu nezanechává na pleti vůbec nic. Vsákne se téměř okamžitě a je pryč. (pozn. o pár let později - žádný "pH upravující toner" není nutný pro nikoho, tohle je prostě spot treatment, který se teoreticky dá používat jako toner)

Mé zmatení nad účelem tohoto produktu mě zavedlo jak jinak ke googlu. Zjistila jsem, že použití A-Sol jako spot treatmentu bude asi to pravé ořechové. Ne že by z něj byl špatný toner - nevysušuje a je v celku příjemný i přes celý obličej. Jenže v mé routine tonery slouží jako hydratační boost, a tak preferuji čistě hydratační tonery.


Takže jsem A-Sol začala používat takto: malé množství do dlaně, namočit prst, vklepat přímo na pupínek, ráno i večer. Když nepoužívám žádné exfolianty, dávám ho hned po čištění. Když je používám, dávám ho po nich. Někdy se zapomenu a používám ho po hydratačních tonerech. Popravdě netuším co z toho je "správně", ale pokaždé to funguje stejně.

Konečně se dostáváme k tomu, co A-Sol vlastně dělá. Doteď jsem jako spot treatment používala čistý tea tree olej. Ten je v A-Sol obsažený taky. Jak sami jistě víte, tea tree olej je velmi silný olej, který se musí používat opravdu opatrně. Rozhodně to není něco, co bych si chtěla dát přes celý obličej. A-Sol jsem testovala během purgingu z COSRX BHA Liquid. Bylo daleko jednoduší si ho prostě jednu pumpičku rozetřít přes celý střed obličeje, než opatrně ťupkat na každý pupínek zvlášť.

Nebojím se tvrdit, že A-Sol funguje ještě líp než čistý tea tree, můj bývalý holy grail. Tea tree pomáhá nejlépe proti zanícení, ale A-Sol kromě toho i dokáže postižené místo hojit. Stačí 2 - 3 dny a je svatý klid. Jsem přesvědčená, že toto je dílem právě 60% propolis extraktu, s kterým jsem měla tu čest v menší koncentraci v mé Scinic Honey ampuli. Ta rovněž dokáže hojit akné, ale trvá jí to déle a vyniká především v zesvětlování jizev.



Souhrn

+ 60% propolis extrakt
+ kombinace AHA a BHA kyselin v nízké koncentraci vhodné pro každodenní použití
+ poslouží i jako hojivý anti-akné toner
+ ale je vynikající jako spot treatment
+ postará se o pupínky a zahojí je
+ velké balení
~ nikde není jasně řečeno o jaký typ produktu se jedná
- obsažený alkohol může být problémem pro ty z vás, co jsou na něj citliví


Hodnocení

Ačkoliv určit co přesně COSRX Natural BHA Skin Returning A-Sol vlastně je bylo lehce náročné, můj závěr je: hojivý toner pro mastnou pleť s akné nebo spot treatment, s tím že je pravděpodobně určený pro to druhé. Funguje výborně a rozhodně vám ho doporučuji vyzkoušet. COSRX opět nezklamal a drží si první místo na mém žebříčku kvalitních a spolehlivých značek. ♥


4 komentáře

  1. taky jsem si ho asi před měsícem koupila a ještě jsem se k němu tedy nedostala. ale hodlám ho používat jako exfoliační toner (místo pixi glow tonic). což jsem si tak naplánovala podle jedné recenze, která to tak neskutečně vychvalovala. ale teď jsi mě trošku zmátla tedy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, taky jsem tu napsala že se dá používat jako toner, takže teď nevím co přesně tě zmátlo? :D Jen si myslím, že obsah kyselin je moc nízký aby to mělo pořádný exfoliační účinek a spíš je hlavním plusem vysoký obsah propolis. Ale jak jsem napsala, určitě je možné ho používat jako toner a sama to dělám když si A-Sol vezu s sebou na cesty. :)

      Vymazat
    2. no přesně tohle. ta jiná recenze psala, že to je jedno z nej exfoliačních tonik, silné a zároveň díky propolisu hojivé.

      Vymazat
    3. Aha, tak to jsou bohužel mylné informace. Rozhodně se nejedná o *silný* exfoliační tonik. Pixi glow má 5% AHA (glykolová), A-Sol má 1% betaine salicylate, což je hodně slabá jemná verze BHA a ještě jen 1%, a pak 2% AHA. Už jen z těch čísel vyplývá, že Pixi je silnější...

      Pro srovnání: COSRX BHA = 4% betaine salicylate, COSRX AHA = 7% glykolová AHA. Informace o % AHA pochází z emailu který někdo psal přímo COSRX.

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.