Proč je úroveň pH důležitá pro pleť


Nesnášejte chemii jak chcete, ale pro zdravou pleť je prostě důležitá. Proto si dneska povíme něco o úrovni pH a proč je důležitá, co nejstručněji to jenom půjde.


U některých produktů můžete na obale vidět nápis "pH neutrální" nebo "pH balanced" nebo "udržující přirozené pH pleti". Můj nejoblíbenější je na výrobcích od Mixa: "pH respektující citlivou pleť". Tak hlavně že ji to aspoň respektuje, no.

Co si z toho vzít? Většinou to bývá dobrý signál toho, že si výrobce je vědom důležitosti pH natolik, že to napíše na obal jako klad produktu. Bohužel, málo značek píše na obal přesné číslo. Opět mě napadá Mixa, která sice na svých micelárních vodách uvádí pH 5.5, jenže na všech ostatních produktech je jen zmíněný nápis o "respektování" pH pleti.

Přirozené pH pleti

Když už, tak největší smysl dává hláška "udržování přirozeného pH pleti". Proč? Zdravá pleť je totiž lehce kyselá. Přirozené pH pleti je zhruba od pH 4.2 - 5.5. Když se udržuje v těchto číslech, kyselá bariéra vytváří dost nepříjemné prostředí pro bakterie, kterým se žije daleko líp na pleti s vysokým pH a tedy narušenou kyselou bariérou. Bakterie pak způsobují zanícení, podráždění a tvoří akné.

Sebamed je německá značka dostupná v drogerii, která má na svých stránkách text o pH. Tady je kousek:
Změny hodnoty pH oslabují ochrannou funkci kyselého pláště, což může způsobit dehydrataci, podráždění, nebo dokonce kožní infekce či alergie.
I když si to mnozí nepřipouštějí, nejen kontakt kůže se silně kyselou či zásaditou látkou může porušit její kyselý ochranný plášť kůže, ale může to mít na svědomí také pravidelné mytí mýdlem nebo používání kosmetických přípravků, jejichž hodnota pH neodpovídá přirozeně kyselému pH 5,5 zdravé kůže. To bohužel platí o většině přípravků, které mají i tzv. neutrální pH.

Takže ve zkratce: 

Vysoké pH pleti = vysušená pleť s porušenou kyselou bariérou, parádní prostředí pro bakterie.
Nízké (a tedy přirozené) pH pleti kolem 5.5 = zdravá pleť, nepříznivá pro bakterie.

Proč je pH mycích produktů nejdůležitější

Čistící produkty ve všech možných formách obsahují látky, které z kůže sejmou nečistotu, ale můžou s sebou vzít i trochu hydratace a zvýšit pH pleti. Na trhu je neskutečné množství cleanserů, které jdou po tom, aby produkt co nejvíce pěnil a na pH se zapomíná.

Co když nevíte pH svého cleanseru? Bez testovacích papírků či psaní emailu výrobci to stejně nezjistíte. Můžete zkusit googlit, zda test někdo udělal za vás. Vysoké pH ovšem často způsobuje nepříjemný ultra vysušený pocit hned po umytí, což je dobrý indikátor. Taky vám může pleť podráždit, což se často projevuje zčervenáním. Podobné účinky může mít i velmi nízké pH, takže bacha - zkrátka musíte vyzkoušet a uvidíte co vám sedne.

Obecně vzato, je lepší mít mycí produkt s pH <7, protože tak udržujete zdravý kyselý plášť pleti, který jí pomáhá správně fungovat. Nakonec bude stejně záležet na tom co sedí přímo vaší pleti, ale je to dobrý tip, pokud máte pocit, že vám žádné mycí produkty nesedí a jen vám vysušují pleť.

Okomentovat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.