Update některých starých článků

Poslední dva měsíce nebylo na blogu tolik článků, ale pracovala jsem na něm pořád. První skincare články (2016) byla snaha zorganizovat vlastní poznámky, takže byly nejen chaotické, ale nepřesné. Některé zmiňovaly populární skincare mýty dokola omílané na redditu a rozšiřované jinými blogerkami, tak bylo na čase je aktualizovat a upřesnit.


Kyselinové peelingy (AHA / BHA) a jak je používat

Článek o kyselinách je kompletně nový, místo tří částí je jen jedna se vším důležitým. Teď by měl odpovídat na vaše nejčastější dotazy a neobsahuje některá problematická tvrzení z úplně první verze článku:

pH upravující tonery nejsou pro účinnost kyselin nutné (Paula's Choice).
Pokud je kyselina vyrobená s pH 3.6, tak se prostě bude držet v okolí toho čísla při aplikaci na obličej, a tím pádem bude účinná ať už máte čistící produkt s vyšším pH nebo ne. Proč jsem to tehdy doporučovala? Protože jsem čerpala z redditu a jednoho nyní už opuštěného blogu, který se prezentoval velmi spolehlivě, ale ve skutečnosti byl stejně pomatený jako zbytek redditu.

Není nutné čekat po aplikaci kyselin aby se zvýšila účinnost (Allure, Paula's Choice).
Téměř každý blog z roku 2016 doporučuje až 20 minutové čekání po aplikaci kyselin, jenže to byl jen populární mýtus. Pokud na produktu není napsané "počkejte 20 minut pro maximální účinnost", není nutné čekat 20 minut pro maximální účinnost. Opalovací krémy jsou dobrým příkladem, každý má na obalu jasně uvedena omezení jeho účinnosti, např.: "naneste 20 minut před pobytem na slunci", "nanesení nižšího množství snižuje ochranný účinek" atd. U skoro všeho je ideální jen počkat než to zaschne. Výjimkou můžou být produkty co na sobě žmolkují, jako třeba hodně silikonový makeup hned nanesený na hodně silikonový krém, nebo čekání na úplné zaschnutí mezi opalovacím krémem a makeupem.

Purging nevytahuje nečistoty na povrch pleti (LabMuffin).
Efekt kyselin, kterému se říká purging, může způsobit náhlé zhoršení pleti. Nejedná se ale o doslovné "vytahování na povrch", je to reakce pleti na zrychlenou obnovu buněk. Rychlejší obnova i rychleji dotvoří už započaté akné, které se začalo tvořit ještě před první aplikací kyseliny. Několik z vás se ptalo, jestli je něco špatně když purging způsobil tak dva pupínky a nic, to se jako nic "nevytáhlo"? Ne, jenom jste neměli víc než dva už začínající pupínky. Slovo "vytahuje" dává lidem mylný dojem, a teď je navíc hojně používané marketingem detoxikační kosmetiky.

Pořadí produktů v korejské skincare routine

Pryč jsou také články naznačující nějaké striktní pořadí pro skincare routine. To platí obzvlášť u korejské kosmetiky, kde je pořadí produktů zpopularizované jako "10-kroková skincare routine". Tuhle blbost jsem tu naštěstí nepropagovala, ale tehdy bylo na redditu velice populární striktně kategorizovat produkty podle názvu a určovat tak jejich pořadí. Myslím například tvrzení typu "esence jsou lehčí než ampule a měly by se používat po toneru". Relevantní články byly přepsané tak, aby bylo na 100% jasné, že nejjednodušší je následovat pravidlo od nejtekutějšího po nejhustší. Názvy typů produktů jsou už celkem nepodstatné, ale tehdy to všichni hrozně řešili, a tak jsem to i podala na blogu, protože mi to celkem dávalo smysl.

Název "essence" se navíc v Koreji používá mnohem obecněji. Může označit produkt s názvem esence, ale také sérum nebo ampuli. Prostě po toneru přichází nějaký extra krok, kterému se souhrnně říká "essence step", a každý si tam dá co chce. Pointa je, že se v tomto kroku přidává extra hydratace, něco na akné, něco na vrásky atp. Takže ať už si vyberete cokoliv, nemusí vás děsit představa matoucích názvů a přesného pořadí.

Tady se můžete podívat na konkrétní příklady mojí k-beauty routine, nebo si přečíst aktualizovaný článek o základech korejské kosmetiky. Tato fáze updatu převážně spočívala v mazání celých článků a jen menších přepisů.



Doufám, že nové články budou mnohem přehlednější, informativnější a přesnější. Sice ze mě za poslední 4 roky nestal dermatolog, ale orientuju se v péči o pleť mnohem líp, používám lepší zdroje, a tak si víc stojím za informacemi předávanými ve článcích. Vždycky když mi někdo z vás napíše, že se mu po následování rad na blogu opravdu zlepšila pleť, mám z toho neuvěřitelnou radost. Teď ty rady snad budou podané o něco líp, s menším zmatením a větší přesností, aby vaše cesta k lepší pleti byla o něco snažší. :)

(ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧ ✧゚・: *ヽ(◕ヮ◕ヽ)

4 komentáře

  1. Nevím jak často ti někdo děkuje za to co děláš ale ja jsem moc vděčná :D Takže děkuju Nabi ♥

    OdpovědětVymazat
  2. WOW! To muselo zabrat strašně moc času :) Každopádně díky!

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.