Detoxikace pleti je blbost

Nebudu tu řešit chudáky, co si na dva týdny způsobí průjem nějakým čajem, když si přijdou provinile po poslední návštěvě mekáče. Tohle je kosmetický no-bullshit blog, tak se pojďme podívat na "detoxikaci pleti" a proč je to blbost.


basic biologie: vaše tělo čistí toxiny samo

Detoxikace je proces vyloučení toxických látek z těla. Tady spolu ještě všichni souhlasíme, ale pak se toho pseudo-věda hned chytne a jde s tím dělat smoothie. Když pořád zůstaneme u faktů, tak toxické a jedovaté jsou synonyma. Toxiny konkrétně jsou definované jako jedovaté látky produkované živým organismem, např. včelí bodnutí, takže to vlastně vůbec nespadá do těch ostatních buzzwords u detox produktů. Toxiny a jiné jedovaté látky (např. znečištěná voda, těžké kovy) způsobují otravu a můžou vás zabít, záleží na toxicitě a množství látky.

Játra jsou naším největším filtrem toxických látek. Procházejí filtrem také v plicích a ledvinách, a tělo využívá několik procesů pro jejich vyloučení. Zdravý člověk může přirozenou detoxikaci přetížit a přivodit si otravu, např. alkoholem. Nemocný člověk, u kterého tyto orgány a procesy selhávají, je ve vážném ohrožení a potřebuje hospitalizaci. Tohle je velmi stručná verze komplikovaného systému, ale na pochopení pro naše účely to stačí.


marketing: pleťová maska je v podstatě dialýza

Teď snad uvidíte, jak neuvěřitelně debilní je popis detoxikační jílové masky od L'Oréal:
Dnes se potýkáme s takovým množstvím toxinů, že detoxikační procesy selhávají a je třeba je podpořit. Proto je tu „černá“ maska od L’Oréal Paris s krémovou texturou, které působí do hloubky póru, zanechává pleť vyčištěnou a s matným vzhledem bez vysušení.
Zaprvé se snaží vystrašit slovem toxiny. Šak jo, pokaždé co jdu na přednášku, tak se vyhýbám jedovatým hadům a škorpionům na zastávce tramvaje. Přesnější pojem je "toxicant" = jakákoliv toxická látka, což mimo jiné obsahuje látky znečišťující vzduch - to u detox kosmetiky uvidíte často, že vás zbaví nečistot z ovzduší. V asijské kosmetice se začala pro tento účel dělat "anti-pollution skincare", ale prozatím se v ní objevuje starý dobrý vitamín C a jiné antioxidanty, což je údajně nejlepší známé řešení.

Zadruhé, jestli naše "detoxikační procesy selhávají a je třeba je podpořit", tak to musí udělat v nemocnici, protože nám tedy selhává některý životně důležitý orgán. Ironicky nás detox marketing straší nebezpečnými jedy v našem okolí, ale řešení nikdy neodpovídá závažnosti hrozby: "kupte si pleťovou masku, vyplaví vám z kůže životu nebezpečné jedovaté látky." Ooook.

kosmetika nedonutí kůži vylučovat toxické látky

Takhle kůže vůbec nefunguje. Tělo má efektivní systém pro zacházení s toxickými látkami, kůže má především zabránit jejich průniku do těla. Některé toxiny mohou být vyloučeny potem, ale jedná se o jen okrajový způsob, který není vůbec efektivní. V potu se můžou objevit pouze naprosto zanedbatelná množství některých látek vstřebaných z jídla. Takže sezení v saunách a aplikování detox masky má úplně stejný účinek co se detoxikace pleti týče - žádný. Znova opakuju, že takhle kůže nefunguje. Nemůžete toxiny vypotit, vytáhnout maskou ani vymačkat masážní pomůckou.
Bohužel, všichni jsou tu zblblí z marketingu:
"Kůže není typický vylučovací orgán stejně jako játra nebo ledviny. Když lidé mluví o 'detoxikaci pleti', spíše se tím myslí jak ochránit její povrch před vlivem z vnějšího prostředí než čištění zevnitř." SELF.com.
Konkrétně jílové (clay) masky můžou akorát dělat to, co dělaly vždycky, dávno před tímhle detox magořením. Spousta nečistot z prostředí a makeupu se rozpouští v mastnotě na pleti, což se pak může usadit v pórech a ucpat je. Jíl jako kaolin a bentonite nasají mastnotu i s tím bordelem, a tak máte o něco čistější póry, ale pěkně vysušenou pleť. Já už roky používám Queen Helene Mint Julep Masque, ale existuje i lehce DIY možnost, kterou najdete v dm od Saloos.

a teď vážně.

Ano, v ovzduší a jídle jsou nějaké látky, které nejsou zdraví prospěšné. Všichni máme možnost žít a jíst zdravěji, ale média a marketing nám neustále cpou rychlejší a snazší řešení, protože jsme na to tak náchylní. Strach je bohužel úspěšná taktika, takže se nám hrozí toxickými látkami, se kterými pravděpodobně vůbec nepřijdeme do styku v opravdu nebezpečném množství. Funguje to tak dobře, že když si chcete zjistit pravdu a googlíte to, 8 z 10 odkazů vám bude lhát, protože všichni chcou co nejvíc kliků na jejich detox článek a prodat vám nějaký čaj nebo masku. Jde tu o prachy, ne o vaše zdraví.

Další dermatoložka z článku na SELF.com říká:
 "Slunce je pro pleť ta 'nejtoxičtější' věc v našem prostředí, protože způsobuje nejen kosmetické starosti jako stárnutí, ale také rakovinu kůže. To nejlepší co pro svou pleť můžete udělat, je každé ráno nanést opalovací krém."
A to je přesně to, co vám tu na blogu vnucuju už dlouho. Slunce je v podstatě ten největší nepřítel naší pleti, na toxiny se můžete kompletně vysrat a neutrácet zbytečně za obyčejné masky nebo krémy jen proto, že marketing vám dodává pocit něčeho extra.

Jediná věc, která účinkuje naprosto přesně podle marketingu detox produktů, je lektvar White Honey. Takže pokud nejste zaklínač a non-stop nepijete vývary z jedovatých bylin, detox produkty jsou vyhozené peníze, ty kosmetické obzvlášť.

2 komentáře

  1. Mne to prišlo ako blbosť. Skôr som to chápala ako detox pleti pred vplyvmi vonkajšieho prostredia. Inak ale súhlasím. Kozmetika je taká oblasť, kde sa toho vymyslelo fakt dosť a mnohé produkty sú zbytočné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no právě, mně to přijde jakoby se to svezlo na vlně detox diet a podobných hovadin, protože je jednoduché aby člověk co věří v účinky detox diety automaticky věřil v detox kosmetiku. fakt je to celé o penězích. ¬_¬

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.