„Máš akné, protože si neumýváš obličej!“ aneb debilní moudra o péči o pleť

Každý člověk je jiný. To je koncept, který v určitém bodu vývoje začnou chápat i malé děti. Lidi perfektně chápou, že každý milujeme a nesnášíme jiné věci, máme jiné preference pro barvy a oblečení. Ačkoliv jsme všichni lidi, tak i chápeme, že naše organismy nefungují úplně stejně, protože hraje roli životospráva, genetika, psychika a milion jiných věcí. Někdo má cukrovku, někdo migrény, někdo citlivý žaludek. Tyto rozdíly jsou obecně přijímané, ale fakt, že všichni máme jinou pleť, už je pro mnoho lidí záhadou. Kůže je přece taky orgán a funguje u každého jinak. Nepochopení tohoto jednoduchého faktu bohužel vede k rozšiřování mylných informací, které všichni jak to teď čtete, jste určitě za život slyšeli víc než jednou – a nevypadá to, že by se situace lepšila. Proto chci upozornit na časté debilní moudra, se kterými jsem se setkala.


Akné, ekzémy, skvrny, jakékoliv kožní problémy, mají X různých příčin a tudíž X různých „řešení“. Neexistuje jedna univerzální cesta, jeden produkt ani jeden způsob, který by zaručeně fungoval pro všechny lidi na světě.

Například: je obecně dobrá rada používat čistící produkty s nižším pH, protože zdravá pleť je přirozeně kyselá. Je to dobrá rada založená na vědeckých studiích a faktech. To ovšem neznamená, že neexistuje milion lidí, které po čištění s nízkým pH štípe obličej a nemůžou to používat. Stejně tak neexistuje produkt, který by nikdy nikomu neucpal póry nebo nezpůsobil pupínky. Může to být produkt plný nekomedogenních látek, jenže to neznamená „nulová šance na ucpání pórů“, ale „velmi nízká šance“. A stejně je na tom i rada typu „AHA kyseliny jsou dobré na pigmentové skvrny“, což je obecně pravda, ale milion lidí má příliš citlivou pleť na kyseliny a toho výsledku se od AHA nedočkají.


výběr mé nejoblíbenější kosmetiky v loňském roce

 

Teď si můžete říct „no jo, ale tohle neví každý, o nějakých kyselinách, pH a těchto blbostech“. Jenže je to furt o tom samém - každý máme jinou pleť. Teď se konečně dostáváme k debilním radám. Člověk, který nechápe rozdílnost pletí, se cítí oprávněný vám radit, když má sám dobrou pleť. Nemyslí si, že se narodil s genetickým good skin kódem, naopak si myslí, že on něco dělá dobře a vy něco špatně.

A tito lidi vás pak nevyhnutelně požehnají svým debilním skincare moudrem. Tady jsou některé z mé osobní sbírky:

  • „To máš z té kosmetiky. Já si obličej umývám jenom vodou/mýdlem a nikdy jsem akné neměla.“
  • „Kdyby jsi změnila životosprávu a jedla zdravěji, nebudeš mít akné.“
  • „Musíš pít víc vody, abys neměla tak suchou pleť.“
  • „Akné je ze špíny, musíš si víc umývat obličej!“
  • „Kosmetika ti akorát ubližuje všemi těmi škodlivými chemikáliemi v ní!“
  • „Celý život používám jenom modrou Niveu a mám pěkný obličej. Zkus to taky, fakt funguje na všechno.“
  • „Měla bys používat jen přírodní kosmetiku, ta je daleko účinnější.“
  • „Stačí smíchat med, jogurt, cukr, citronovou šťávu a odvar z lučního kvítí, tenhle masko-peeling na akné fakt zabírá. Podívej se na můj pinterest“
  • „Té kosmetiky máš hrozně moc. Nevíš, že méně je více?“
  • „To je ten makeup, kdyby ses nemalovala, tak nemáš akné.“
  • „Musíš víc na sluníčko, na akné pomáhá se opalovat.“
  • „Jestli to štípe, tak to funguje!“
  • „Musíš si nejdřív horkou vodou otevřít póry a studenou je zavřít.“

Tohle všechno jsem od puberty slýchala na adresu svého utrápeného obličeje. Z debilních rad se vyvodí debilní závěry. Pleť si umývám, ale evidentně teda málo, přidám ještě peeling. Nebo vlastně ne, kosmetika je zlo a není to přírodní, takže vlastně musím natrhat to luční kvítí a sehnat nějaký olejíček. Hm, tahle přírodní kosmetika mě štípe – takže to vlastně funguje! A tak dál si budete trápit obličej z toho mišmaše blbostí, které si různě protiřečí a nejsou založené na ničem jiném než osobní zkušenosti jedné konkrétní osoby.

Nenechte se zmást tím, že tyhle hovadiny vám někdo cpe, aniž by před tím řekl „pro mě osobně funguje...“. Protože jo, jim funguje voda, modrá Nivea, zdravá výživa, cukrový DIY peeling. Jejich pleť je tak dobrá geneticky, že dokáže vydržet tohle hrubé zacházení a vzpamatuje se z něj rychleji. Ti lidi nemají v rukou tajemství dobré pleti. Jen se tak narodili a nebyl to Maybelline.

Nakonec je taky to hrubé zacházení může rychle dohnat. Stačí se podívat na lidi, kteří propagují opalování jako nejlepší recept na krásnou zdravou pokožku. Když se neválí na slunci natření olejem, tak leží v solárku. Moje učitelka na základní škole byla taková, a proto v pětatřiceti měla kůži jako běžná klobása. Nebo lidi, kteří si ničí kožní bariéru esenciálními oleji a přírodními mýdly. Ano, jejich pleť je natolik odolná, že to nějakou dobu vydrží. Ale za dva roky už bude bariéra natolik oslabená, že budou dalších deset let vykupovat lékárny a divit se, proč je všechno na obličeji štípe a jsou konstantně rudí.

Tohle všechno je dobré mít na paměti, když tu u mě čtete recenze. Já tu můžu opěvovat COSRX a korejskou kosmetiku, to ale automaticky neznamená, že když koupíte něco podle mojí recenze, bude to stejně tak úžasné, jak to popisuju, i na vaší pleti. Zároveň všechny obecné rady, které tu najdete, neberte jako nějaký gospel, co musíte dodržovat. Spíš je to něco, co má vyšší šanci fungovat a stojí za to to vyzkoušet, když nevíte co a jak.

14 komentářů

  1. Jooooo, už jen když jsem viděla ten nadpis, tak mi to zvedlo tlak! Vzpomínám na svoje pubertální léta a svoje ,,chytré spolužáky". Skoro by to k tomuhle chtělo anketu kde bych mohla zahlasovat kolik z tohohle už jsem slyšela. :D
    Naposledy to bylo že používám kosmetiky moc a mám akné z toho, že musím co nejméně a jen přírodní. Přitom mám ksicht v nejlepším stavu za posledních 14 let.
    Předtím jsem poslouchala často i poznámky o modré nivee, kterou kamarádka používala i na opalování a protože neměla žádné problémy s pletí a nikdy se nespálila, tak vším ostatním pohrdala.
    A nejvíc jsem se naposlouchala věty: ,,Měla by ses o sebe začít starat" případně jiné podobné variace na to jak se o sebe nestarám. To mě zvedalo ze židle nejvíc, protože jsem se pořád týrala s nějakou kosmetikou co mi kdo poradil a furt nic nepomáhalo. Přírodní, nepřírodní, lasery, návštěvy kosmetiky a pak mi někdo řekl, že je to z toho že se o sebe vůbec nestarám. To jsem nevěděla jestli po něm skočit a vyškrábat mu oči, nebo brečet. :D
    Jo a ještě jsem poslouchala že mám akné, protože jím jen samou čokoládu a kvůli tomu jsem navíc tlustá. A že akné je z ostrého jídla. Tehdy jsem přitom ostré neměla ráda a ani to nejedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahhhhhhhh ježiš tak z tohohle všeho se mi tlak zvedá taky. :D bože můj, že "se máš začít o sebe starat" no to mě poser. jo, myslím že vyskočit a začít škrábat oči je naprosto vhodná reakce na takhle stupidní poznámku.

      dear fucking god lol

      Vymazat
  2. Och bože, v tých "múdrach" som sa už toľkokrát našla! A som rada, že som objavila aj k-beauty a začala sa na kozmetiku dívať z iného pohľadu a skúmať hlbšie, čo aké produkty v sebe majú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, je fakt smutné kolik lidí se v tom pravděpodobně najde. tak snad ti k-beauty bude vyhovovat :)

      Vymazat
  3. Třeba je ještě dobrý :"používat všechno od jedné značky nebo jednu řadu". :) Jinak kosmetiku COSRX miluju taky, už jsem tři produkty používala a na základě tvojí recenze na blogu jsem začala se šnečí essencí a ta se vyšvihla na první místo v oblíbenosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo no, to je taky dobrá blbost. :D aw tak to jsem ráda :)

      Vymazat
  4. Bože to prvé moudro mi zdvíha tlak suverénne najviac :D mne teda nuž nikto tieto debilné rady nedáva ale zas ani ja sa nesnažím presviedčať rodinu žeby ozaj mali používať aspoň SPF krém... Proste to nemá zmysel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jooo debata o opalovacích krémech nemá smysl ani v naší rodině. :D podle nich jsem magor co se bojí opálit so whateverr

      Vymazat
  5. Mám asi štěstí, protože mě osobně tyhle kecy nikdy nikdo neříkal. Asi taky proto, že lidi okolo mě buď vidí, že to funguje (lepší pleť mluví sama za sebe) anebo ani netuší, co v rámci skincare dělám/používám :D

    Boj s opalovacími krémy.... "Mami, chápeš, že ta desítka je nám k ničemu i když byla ve slevě?"

    Ale připomnělo mi to komentáře mého bratra po té, co mám vždy novou barvu vlasů (modrá/fialová): "Och, už zase? Ty si nikdy nenajdeš kluka..."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jako dobrá pleť mluví za sebe jenom někdy. osobně mám zkušenosti že mám super ksicht celý měsíc a nikdo neřekne ani ň, pak se mi udělá jeden pupínek a naráz se na mě sesypou komentáře jako ty co jsem tu vypsala. takže máš asi větší štěstí na lidi obecně. :D

      Vymazat
  6. :D super clanek! fakt se mi libi, jak jsi racionalni a tvuj blog neni plnej nicim nepodlozenejch zvastu jako jiny beauty blogy. Je to velmi, emh, osvezujici.

    OdpovědětVymazat
  7. Bezva článek, ale v některých věcech pravdu nemáš. Pitný režim je opravdu důležitý na hydrataci pokožky a akné může být ze špíny, prachu i čokolády a ostrého jídla, jak tomu nevěří slečna v komentáři. Tvoje články mám moc ráda, ale toto nepodložené vzdychání zase zvedá ze židle mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :) neřekla bych, že vyloženě "nemám pravdu". to co prezentuješ ty, je bohužel taky nepodložené vzdychání, takže se asi zvednem ze židle obě. kdybys prezentovala nějaké důvody a dávaly smysl, nemám problém se přiučit a článek opravit, ale to se nestalo.

      celá pointa článku přece je, že takoví lidi dávají doporučení založené na vlastní zkušenosti a ne obecných faktech. není žádná hromada výzkumu, která by prokazovala účinnost pití vody na suchou pleť (a "pitný režim" je taky kompletně individuální). stejně tak akné může být ze spousty jídel, ale není to obecný fakt vhodný jako rada pro každého. někomu to dělá čokoláda, někomu ostré. nános špíny samozřejmě může akné způsobit, ale vždyť je pak v článku napsané, jak je to myšleno: lidi si myslí, že si neumýváme pleť vůbec.

      něco ke čtení:
      o vlivu vody na pleť - https://labmuffin.com/does-drinking-more-water-improve-your-skin/

      o pitném režimu - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-much-water-should-you-drink

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.