SKINCARE Q&A: Které látky ucpávají póry?


Ucpané póry se objevují často ve vašich emailech a komentářích. Bohužel, jak už to bývá u všeho s pletí, nemají jen jednu příčinu, která by se dala odstranit a hotovo konec. Póry se můžou ucpat špínou nasbíranou z okolí, špatně umytým makeupem, nahromaděnými mrtvými buňkami a nebo taky některými látkami v kosmetice. S tím posledním vám aspoň orientačně může pomoct tzv. comedogenic scale.

Co jsou komedogenní látky

Ve zkratce: látky, které mají tendenci ucpávat póry. Ty se hodnotí čísly od 0 do 5:
0 = nekomedogenní
1 = mírně komedogenní
2 - 3 = středně komedogenní
4 - 5 = silně komedogenní

V čem je problém

V každém druhém příspěvku tu opakuju, jak je důležité si uvědomit, že jen velmi málo skincare rad/postupů je univerzálních bez nějakého ale. Tady to není výjimka. Komedogenní hodnocení vám může pomoct vybírat produkty s malou šancí na ucpání pórů, ale je to nespolehlivé a jen orientační. Nechce se mi jít do detailů toho jak se hodnocení určuje, můžete si o tom přečíst třeba tady. V podstatě metody testování (ať už na extrémně citlivých králičích uších :( nebo lidem na zádech) neodráží spolehlivě použití na pleť.

Druhý problém je, že záleží na množství látky v produktu. Když si chci udělat mojito a naleju tam trošku rumu, je to klasický letní drink na osvěžení u bazénu. Když tam naleju rumu do půl sklenky, zapomenu jak se plave a někdo mě bude muset zachraňovat. Pokud jsou silně komedogenní (4 - 5) látky mezi prvními složkami tak představují potencionální problém, ale pokud jsou někde od půlky dolů můžete být klidní.
V podstatě teda záleží jen na vysokých číslech (4 - 5) mezi prvními 5 - 7 složkami v seznamu. I tak ale představují jen vyšší potencionální riziko a nemusí vám udělat nic. Pokud jsou pro vás ucpané póry častý problém, pak by přesto bylo lepší se jim preventivně vyhýbat.

Jak to funguje v praxi

Na obalu toto hodnocení nikde nenajdete, takže je třeba hledat online. Buď si můžete najít seznam komedogenních látek jako je na Slozeni-kosmetiky.cz nebo si to usnadnit pomocí stránek pro analýzu složení jako je CosDNA.com nebo Skincarisma.com. Tam stačí najít konkrétní produkt nebo analyzovat zkopírovaný seznam složení. Jako příklad použiju The Face Shop Rice Water Bright čistící olej:

Díky předchozí zkušenosti můžu téměř s jistotou říct, že tenhle olej by mi na nějakou dobu pěkně zničil vizáž. Komedogenní složky isopropyl myristate je tam nejvíce ze všech a ještě má hodnocení 5. Další příklad, složení čistícího oleje od Balea:

Isopropyl myristate je na třetím místě a isopropyl palmitate s hodnocením 4 je na druhém místě. Podle komedogenní stupnice by tohle mělo být pro póry peklo, ale přitom je to velice populární olej. Mně teda póry ucpává, ale jen když ho opravdu používám denně. Navíc isopropyl palmitate mám i v jiných produktech, které žádné problémy nezpůsobují, takže isopropyl myristate musí být ten viník. Tady můžete vidět, že i když má vaše pleť problém s póry, ne všechny komedogenní látky je zaručeně ucpou.

Nejlepší příklad je stejně kokosový olej, hodnocený číslem 4. Mám dojem, že v Česku neexistuje jediný blog o přírodní kosmetice, který by nepropagoval kokosový olej jako největší zázrak na pleť, vlasy, tělo, akné, rty a přiblblé DIY masky z pinterestu. Někomu ucpe póry takovým způsobem, že by nejradši chodil měsíc kanálama, a někdo právě o tom napíše nadšený článek na svůj blogísek jak je to skvělé a hlavně ~přírodní~ bez zmínky nějakého rizika. Bohužel, někteří se nepoučí, protože je to přece přírodní tak jak to může nadělat takový bordel. /rant

ZÁVĚR

Ne všechny látky s vysokým hodnocením vám zaručeně ucpou póry, to bude vždycky záležet na konkrétním člověku, takže není nutné brát komedogenní stupnici smrtelně vážně (i když to zní strašně chytře a "vědecky"). Jestli vás ale ucpávání pórů trápí, můžete se zkusit vyhýbat látkám s hodnocením 4 - 5 mezi prvními cca sedmi složkami v seznamu. Od půlky dolů už tyto látky jsou v tak malém množství, že se riziko podstatně zmenšuje. edit: Pro upřesnění, stejně tak vám může ucpat póry něco s nízkým hodnocením, protože ta šance je u všeho, hodnocení by mělo jen určovat jak velká. 

10 komentářů

  1. Ja som na sebe vypozorovala, ze mne upchava pory kombinacia bambuckeho masla so silikonmi. No si samotne bambucke maslo pridane do kremu, ci samotne silikony nie su u mna prave vyhra. Stranka Scincarisma ma zaujala. Uz som sa zaregistrovala a teraz ju blizsie skumam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, další důkaz jak strašně individuální tohle všechno je. ono sledovat co je komedogenní a co ne zní strašně chytře, ale ve skutečnosti je to jen orientační. tak snad ti bude skincarisma k něčemu dobré :)

      Vymazat
    2. Ešte mám otázku. Na čo je dobré zbieranie bodov na Skincarisma?

      Vymazat
    3. zatím na nic, na stránce se pořád pracuje, je nová. až to dodělají tak myslím že budou sloužit pro nějaké měsíční giveaway

      Vymazat
  2. no nevím, až tak jednoduché mi to nepřijde. mi třeba kokosový olej neucpává, i když je to pětka. ale glycerin mě tak z 50 % ucpává, i když je vlastně nula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak já neříkám že by to bylo jednoduché ani že není možnost aby nějaká nula nebo jednička někomu dělala peklo. ale obecně je pravděpodobnější, že lidem póry ucpe něco jako isopropyl myristate než glycerin. navíc tu upozorňuju, že to hodnocení je nespolehlivé a celé je to strašně individuální.

      Vymazat
  3. Moc pěkný článek :) Samotnou by mě kokosový olej na pleť nenapadlo propagovat (ačkoli na vlasy jako masku jsem ho měla ráda), ale musím se ho zastat - loni jsem si koupila přírodní pleťový krém Vanilka a Kokos od slovenské značky Ponio a je tak vodnatý a lehoučký, že ani mou mastnou pleť vůbec neucpává. Používám ho jen ve velmi malém množství na předem navlhčenou pleť a vmasíruju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :)
      tak to jsi prostě jedna z těch, pro kterou kokosový olej "funguje", protože je to individuální. není se v podstatě čeho zastávat, i když chápu jak to u nás lidi špatně nesou když někdo kritizuje přírodní věci :D

      Vymazat
  4. Taky souhlasím, že je to hodně individuální. Já jsem nedávno došla k názoru, že mě vadí cetearyl alcohol a přitom je to komedogenicita 2, ale pokaždé se osypu bílými pupínky, když se namažu nečím co to obsahuje. A je to v tolika výrobcích, že mě to dost štve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, je to hodně nespolehlivé. to máš smůlu no, já to mám taky ve většině kosmetiky :/

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.