Korejská kosmetika 101 - toner


Po double cleansing máte čistou pleť, připravenou na další kroky. Teď se může vaše skincare routine trochu lišit, a záleží to na tom, jestli používáte nějaké aktivní látky nebo ne. Ty musí přijít na čistou pleť, aby byly tak účinné jak to jen jde, až poté následuje toner - téma tohoto příspěvku. Pokud vás zajímají aktivní látky a jejich použití, o několika z nich jsem napsala zvlášť včetně způsobu jejich použití a tipů na produkty:
Jak se dozvíte i v odkazech, v případě že chcete používat některé z těchto látek by rutina měla vypadat následovně:

double cleansingaktivní látka ⤑ toner (nacházíte se zde) ⤑ esence ....

Teď se zaměříme na toner krok korejské beauty rutiny:
  • proč korejská kosmetika považuje tonery za důležitější než u nás
  • co vlastně umí a proč je používat
  • druhy tonerů - hydratační, na úpravu pH, japonské lotion tonery, první esence
  • další využití tonerů
Budu používat slovo toner, protože se mi líbí víc než tonik nebo pleťová voda, nicméně je to pořád to samé. A ano, hodlám používat reklamy na kosmetiku se zpěvačkami SNSD pro všechny k-beauty 101 příspěvky. 지금은 소녀시대!


Korejská kosmetika chápe tonery a jejich roli ve skincare routine jinak. Demonstrujeme si to na příkladu, a to jedné větě z popisu dvou tonerů - "ten levný zelený od Garnier" a TonyMoly The Chok Chok Green Tea Watery Skin:

Garnier Essentials (z Notino):
... Pleťová voda Garnier Essentials důkladně zbavuje pleť veškerých nečistot a optimalizuje tak hydratační účinek péče.
TonyMoly (z oficiální stránky pro USA, přeloženo):
... Antioxidační fermentovaný zelený čaj dodává a balancuje hydrataci pleti, čistí, připravuje ji pro absorpci sér a tak hydratuje ještě efektivněji.
V hodně velké zkratce by tyhle dvě věty mohly reprezentovat myšlení o pleťové vodě u nás a v Koreji. U nás je pleťová voda jakýsi krok navíc spadající do kategorie čištění, kdy jí trochu pocákáte vatový tamponek a odstraníte "veškeré nečistoty," které zbyly po čištění pěnou nebo gelem.
z Jolse.com

Jenže v k-beauty existuje double cleansing, a pokud bychom měli používat ještě tonery v místním stylu, pak už by to bylo trojí čištění. Jiné myšlení o tomto typu kosmetiky se odráží i v názvu; místo toner se velmi často používá jen slovo skin, což má být jen zkrácená verze skin softener, zjemňovač pleti. Po procesu čištění, kdy je z vaší pleti jen bráno, následuje hned toner, který jí má zase vrátit hydrataci, pružnost a jemnost. Také se spíše toner nalije rovnou do dlaní (bez vaty), protože - nezapomeňte -  nic neubírá, ale přidává.

Především ale připravuje pleť pro absorpci dalších produktů, celkem důležitý koncept když počítáte s tím, že vaše routine zabere půlku večera. Charlotte Cho ze Soko Glam přirovnala funkci tonerů k mokrým mycím houbám: vaše pleť je jako suchá mycí houba, dáte na ni nějakou tekutinu a ona něco vsákne, ale zbytek jen tak sedí na povrchu. Když houbu nejdříve namočíte a pak na ni přidáte tu samou tekutinu, vsákne se lépe a výrazně rychleji.

Garnier se pravděpodobně na svých tonerech pokusil naznačit podobný koncept slovy "optimalizuje hydratační účinek péče", což má stejný efekt jako slovo tonizuje, další častá nálepka pro tonery. Ano, čistící gel čistí a odličovač odličuje, ale to že toner tonizuje laikovi řekne houby.

V k-beauty je toner považován za daleko důležitější krok v rutině než u nás, což přirozeně vedlo k jejich velké nabídce a škále účinků. Téměř každá kosmetická řada velkých značek má toner, některé i více druhů jedno toneru pro různé typy pleti. Můžeme se pokusit dát je do několika kategorií:

Hydratační tonery - skin

Ty "klasické," jako je TonyMoly zmíněný nahoře. Často označené v k-beauty jako skin nebo skin toner. Obsahují obrovskou škálu extraktů a mnoho z nich ani nepoužívá obyčejnou vodu, ale nějakou ... lepší vodu. V případě TonyMoly je to zelený čaj, u Innisfree je to třeba minerální Jeju voda nebo mořská voda, atp. Je jich nehorázné množství a vybírat můžete právě podle nejatraktivnějšího složení.

Tonery na úpravu pH

O úrovni pH jsem už psala u dvojího čištění. Zdravá pleť je mírně kyselá a měla by se tak udržovat, především u čištění. pH se dá snížit pomocí kyselých tonerů, které se hodí buď před chemickým peelingem pro posílení účinku nebo jako každodenní udržování nízkého pH. Příklady takového toneru najdeme třeba u Mizon nebo COSRX. Nejvíce prospívají pleti se silným akné, aby měla pleť co nejzdravější prostředí pro ničení škodlivých bakterií.




První esence

Velmi specifický druh tonerů, obsahující extrakt z kvasinek pro rozjasnění pleti a takový ten zdravý lesk. Název je trochu matoucí, protože se tím snaží všichni říct, že je to tak nadupané zajímavými složkami jako esence, ale zároveň je to toner takže se má používat jako první. Jednu takovou esenci jsem recenzovala - Secret Key Starting Treatment Essence.

Japonský lotion

Ano, lotion v k-beauty znamená lehounký krém nebo pleťové mléko a je to úplně jiný krok ve skincare routine. V japonské kosmetice se ale pro tonery zkrátka používá taky lotion a prostě si to musíte při nákupu zapamatovat. Jsou velmi populární i pro nadšence převážně korejské kosmetiky a spadají do nich i produkty podobné korejským skin a prvním esencím. Takový klasický japonský lotion je o něco mazlavější a hustší než voda, jako třeba můj Hada Labo Gokujyun, lotion se třemi typy hyaluronové kyseliny:

recenze!

Další využití tonerů

To by nebylo k-beauty, aby se nenašla spousta způsobů jak být extra a využít svoje produkty ještě víc. Velmi populární je vytvořit z toneru jakousi super rychlou DIY sheet masku tak, že se rozdělají vrstvy obdélníkových bavlněných odličovacích tamponků (které sakra nemůžu sehnat nikde u nás a jestli na ně máte tip, sem s ním!), každá se namočí tonerem a přiloží na tváře, čelo nebo bradu na pár minut:

OT9 feels
Co dělám nejčastěji já, je nanést toner pod sheet masku, tedy tu klasickou. Esence v masce se pak vsákne rychleji a lépe; konkrétně Hada Labo lotion je pro tenhle účel vynikající.

Pak jsem si taky velmi oblíbila přelévání toneru do menší lahvičky se sprejem a používat jej jako face mist! Toner může posloužit jako základ pro různé DIY mist experimenty, jako třeba mist mého oblíbeného youtubera Edwarda Avila, který míchá šípkový olej s první esencí od Scinic.

Loni se v Koreji stala populární tzv. 7 skin method, kdy místo zbytku své rutiny se zaseknete na toner kroku a zopakujete jej sedmkrát. Jo, sedm vrstev toneru. Můžete začít se třemi nebo čtyřmi a postupně přidávat. Údajně to vzniklo loni během příšerně horkých letních měsíců, kdy lidé s mastnou pletí nechtěli používat žádné krémy, ale hydratace je potřeba i v horku. Přes zimu se to rozšířilo i k těm se suchou pletí, kteří si také chválí údajné super hydratační účinky. Ne každý toner je vhodný (třeba Hada Labo ve větším množství příšerně lepí), nicméně to můžete vyzkoušet s velmi vodovými konzistencemi. V létě je to fajn, ačkoliv nikdy nepoužívám víc jak tři vrstvy toneru a pak krém.



Tady bych to ukončila. Příště se podíváme na esence, séra a ampule, to nejzajímavější co k-beauty nabízí. :)

10 komentářů

  1. Poslední dobou bych potřebovala nějaký ten lehounký lotion, pořád si ale nemůžu vybrat. Zatím vypadá zajímavě ten z green tea řady od tonymoly, ale nejsem si výběrem moc jistá. :D

    Měla bych takový malý otravný dotaz k té první esenci. Zaujaly mě výrobky 3 seconds starter od holika holika. Vybírám mezi verzí s vitamínem C a s kolagenem. Zajímalo by mě, jestli tam ten vitamín C je jako lákadlo, nebo může mít opravdu účinek. Když koukám na složení (https://www.holikaholika.ee/en/serum/297-3-seconds-starter-vita-complex), neumím si z toho zatím nic pořádného vyčíst. Je to k něčemu, nebo raději sáhnout po tom kolagenovém?
    Kdyžtak se prosím nezlob že otravuju, google jsem zkoušela, ale nic pořádného nenašla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš lákadlo. Obsahuje to MAP, derivát vitamínu C, ale až na úplně posledním řádku ingrediencí těsně před koncem. O vítamínu C si můžeš přečíst tady:

      http://justskincarethings.blogspot.cz/2017/03/vitamin-c-co-je-o-nem-treba-vedet.html

      Jako "k něčemu" to asi bude, obsahuje to nějaké hydratační látky a niacinamide, ale za ty peníze bych se asi poohlédla po něčem jiném. :)

      Vymazat
  2. Kamille

    K těm tamponkům v DM drogerii by měli mít tyto - babylove reinigungs wattepads, najdete je v regálu u plen a vlhčených ubrousků pro mimi, odkaz na obrázky:https://www.google.cz/search?q=babylove+reinigungs+wattepads&oq=babylove+rei&aqs=chrome.1.69i57j0l5.8381j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Půjdu se po nich podívat, díky :)

      Vymazat
    2. nebo potom ty půjdou lepší od sebe jsou z lékárny, čtvercové gázové kompresy, to je asi to co myslíš...ty budou nejlepší

      Kamille

      Vymazat
  3. Tamponky se dají ještě sehnat na Aliexpressu, při zadání cotton pads vyjede hodně výsledků:)

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj, jsem z toho jelen.
    tady pises : double cleansing ⤑ aktivní látka ⤑ toner (nacházíte se zde) ⤑ esence ....
    a tady :http://justskincarethings.blogspot.co.uk/2016/01/chemicka-exfoliace-2-pouziti.html
    -----Čištění
    pH upravující toner
    AHA/BHA
    počkat zhruba 10 - 20 minut
    Krém.
    takze co dam jako prvni? BHA nebo toner ? dik, J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno to jde jednoduše vyčíst i z úryvků, které si mi poslala a přečtením tohoto článku, ale ok...

      Pointa tohohle postu je představit toner z pohledu korejské kosmetiky. "Normální" toner a pH upravující toner jsou různé produkty. Jak píšu přímo v tomto postu:

      ...pH se dá snížit pomocí kyselých tonerů, které se hodí buď před chemickou exfoliací pro posílení účinku nebo jako každodenní udržování nízkého pH.

      Pokud máš pH upravující toner, pak ten > BHA > běžný toner. Pokud máš jen běžný hydratační toner, pak číštění > BHA > bežný toner.

      Vymazat
  5. Ahoj, chtěla bych se zeptat. Co když používám exfoliační toner? Konkrétně myslím Pixi Glow Tonic. Ten asi trochu vybočuje od "běžných" tonerů, ne? :) Tedy mám za to, že v tomto případě je blbost ho na pleť šplíchat rozprašovačem. Kam bys zařadila takovej typ produktu?
    Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aw promiň z nějakého důvodu jsem zapomněla odeslat odpověď. -_-
      jojo určitě vybočuje. pixi glow je kyselina, která by měla přijít na čistou pleť hned po čištění. mám tu sérii článků o kyselinách kdyby ses chtěla dozvědět podrobnosti. :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.