RECENZE: TonyMoly Floria Brightening Peeling Gel


Peeling gely jsou pro mě novinka, kterou jsem mimo korejskou kosmetiku neviděla. Pro mě patří do wow~ kategorie kosmetiky, kdy mají nějaký wow efekt, o kterém jsem pak skeptická jestli opravdu i něco dělá (asi jako bublinkové masky nebo water drop krémy). A že je takových wow~ produktů v k-beauty hodně.

Kolem peeling gelů panuje velké nepochopení a zmatení, což vede ke spoustě divokých tvrzení ohledně jejich funkce. Při hledání recenzí jsem si například přečetla, že peeling gely jsou "chemické exfolianty, které odstraňují mrtvé buňky víceméně instantně za pomoci ovocných enzymů".

Yeah.. no, not really.

Velikost: 150 ml
Cena: 170 Kč, ebay prodejce roseroseshop

Co je to peeling gel

Peeling gely mají funkci jako klasický peeling - odstraňovat mrtvé buňky. Dělají to ovšem daleko stylověji a to tak, že při rozetření na kůži se z gelu stane spousta malých vláken, které připomínají srolované mrtvé buňky nebo špínu. Vypadá to jakoby se mrtvá kůže rolovala přímo na pleti, wow~

Jenže běžná chemická exfoliace mrtvé buňky neodstraní takhle rychle a obecně se mi to zdálo jako blbost. Naštěstí Michelle z LabMuffin provedla experiment - peeling gely rozetřela na rukavici. Chvilku to trvalo, ale nějaká vlákna se vytvořila, ačkoliv daleko méně než na kůži. Ovšem když k nim přidala na rukavici trochu oleje...

source: LabMuffin
Voila, stejný výsledek jako na kůži. Rozdíl je v tom, že na kůži budou vlákna sem tam tmavá a jakoby špinavá - a to je mrtvá kůže + špína. Ne vlákna samotná. Podle Michelle je látkou tvořící tato vlákna uvedena ve složení jako carbomer. Nejedná se tedy o chemický peeling, ale o fyzický.

Mystery solved. Tento konkrétní peeling gel je brightening~ (ostatně jako každý druhý produkt v mé routine) a je v téměř stejném balení jako všechny masky Freeman.


Složení

CosDNA analýza / Skincarisma analýza
Na CosDNA tentokrát nebylo z čeho vybírat, tak doufám, že tohle složení je pořád aktuální. Na obale gelu totiž nic užitečného v angličtině nenajdete. Ve složení není ze začátku nic zajímavého až narazíme na zmiňovaný carbomer. Pak začíná jízda: perlový pudr, ledovcová voda, kvasinky, lotosová voda, extrakt z japonské meruňky, kyselina askorbová a kyselina mléčná.

Použití

... už je víceméně popsáno výše. Gel je bezbarvý s lehkou květinovou vůní. Při roztírání po obličeji se okamžitě začne měnit na drobná vlákna, která pak masíruji po celém obličeji. Vlákna jsou měkká a pružná, což z Floria Peeling Gelu dělá ten nejjemnější fyzický peeling, jaký jsem kdy vyzkoušela. Rozhodně celou dobu používání stůjte nad umyvadlem, vlákna různě odpadávají z obličeje.

Na rozdíl od ostatních peelingů nemají vlákna žádné ostré hrany a nemůžou kůži nijak poškrábat ani příliš podráždit. Záleží na vás, jak moc si na sobě chcete vybít vztek agresivním odstraňováním mrtvé kůže. I přes agresivní drhnutí zůstává peeling gel šetrným, což je tak trochu nevýhoda pro velmi suchou loupající kůži. Příklad. (proboha nikdy negooglete "peeling skin" ani "dry peeling skin" ughhh hnus)

Ačkoliv něco z takové kůže zachytí, nemá to stejný efekt jako běžný drsnější peeling. Ten se většinou o suché flíčky postará raz dva díky ostřejším částečkám. Peeling gel tam většinu suché kůže prostě nechá. Když ale žádný takový problém nemám, je skvělým způsobem jak si dopřát tu instantně hladkou jemnou kůži bez podráždění.

Mám ráda běžné peelingy, jenže bych je nejradši používala ráno. S normálním peelingem to není úplně ono - když to omylem přeženu, pleť je citlivá a i lehce štípe, když si dám pozor stejně skončím s červeným ksichtem ještě na hodinu a na to nemám čas. Peeling gel je v tomto ohledu skvělé řešení. Zároveň je dost jemný, aby nerozškrábl akné a můžu ho tedy používat kdykoliv.

Souhrn

+ ultra jemný
+ vhodný pro časté použití
+ vhodný na ráno
+ nedráždí pleť ani akné
+ wow~ efekt
+ pleť je okamžitě jemnější 
- žádné velké brightening změny
- pořádně neodstraní loupající se suchou kůži 

Hodnocení

TonyMoly Floria Brightening Peeling Gel mám už nějakou dobu a sahám po něm daleko častěji, než jsem čekala. Můžu si s ním dopřát pocit jemné hebké pleti bez podráždění jako u klasických peelingů. Používám ho nejčastěji ráno, kdy nijak nebrzdí mou skincare routine nepříjemnou červenou kůží. Na suchou loupající kůži musím sáhnout po něčem drsnějším, ale to je jen zřídka. Moje první zkušenost s peeling gely je tedy super, ačkoliv jsem z tohohle konkrétního nezaznamenala žádné rozjasňující účinky.


2 komentáře

  1. jé, já to chci. i když tedy scéna s modrou rukavicí mě asi nejdřív trošku vyděsila. (a pak jsem si otevřela složení a na druhém místě glycerin... tak už to zase nechci. alespoň ušetřím.)

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.