Moje korejská skincare routine 2016


Vždycky jsem se divila, proč k-beauty blogerky často píšou posty věnované jejich konkrétní routine, když ji můžou napsat někde stranou a updatovat dle libosti. Jenže když odpovídám na vaše emaily a komentáře, došlo mi proč. Nejčastější dotazy se týkají konkrétních produktů které jste si nakoupily, a teď nevíte kdy je používat. Už konečně chápu, že konkrétní příklad se pamatuje nejlíp. Proto tenhle článek nebude tak seriózní, ale spíš takové povídání o tom co používám, kdy a proč.




Když jsem se loni na podzim dostávala do korejské kosmetiky, měla jsem ve všem pěkný bordel. Taky můj první k-beauty produkt byl šnečí gel-krém od Mizon, který se zrovna vymyká normě. -_- Alespoň mi ukázal, že korejské produkty mají speciální pořadí ve kterém se používají, protože se předpokládá, že vaše routine nebude mít jenom čistící gel a krém, ale klidně i 10+ produktů.

Je důležité říct, že korejská skincare routine ≠ milion produktů denně. Není v žádném případě nutné mít 15-krokovou skincare routine, aby byla v korejském stylu. Pro jistotu připomínám, že k-beauty je hlavně o postupné vrstvené hydrataci a produktech zaměřujících se na vaše specifické problémy. Cílém korejské skincare routine je sjednocená hydratovaná pleť "zářící zevnitř" (glowing skin~).

Připomínám, že tyto produkty jsou navybírané pro můj typ pleti: mastná t-zone, sušší tváře, dehydratovaná, akné, ucpané póry. Teď jdeme k samotné routine pro večer.

1. Čištění



Kose Softymo Deep Cleansing Oil (recenze)
Medik8 betaCleanse čistící pěna (recenze)


Čistící oleje, které s vodou vytvoří emulzi a jdou smýt, jsou seslány z nebe. Po zhruba půl ročním patláním s OCM jsem zkusila smývatelné oleje a už nikdy nejdu zpět. Olej dokáže rozpustit voděodolné opalovací krémy, což je hlavní důvod, proč je v Asii tak populární. Zároveň rozpustí i makeup. Spotřeba mých odličovacích produktů se snížila jenom na těch pár dní, kdy se rozhodnu fakt zmalovat, jinak je nepotřebuju.

Po oleji pro mě přichází čistící pěna Medik8, před tím to byl gel od Lirene (který mi už došel, </3 rip). Tomuto se říká double cleansing. Je dvojité čištění přehnané? S jemnými produkty určitě ne! O tom jak vybrat dobrý cleanser si můžete přečíst tady. Hlavním cílem olejového cleanseru je rozpustit makeup, opalovací krém, mastnotu a bordel co se tam přes den usadil. Druhý cleanser pak má volnou ruku na čištění pleti samotné.


2. Chemický peeling


Ziaja Manuka Tree Toner (recenze)
COSRX Natural BHA Skin Returning A-Sol (recenze)
COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid (recenze)
COSRX BHA Blackhead Power Liquid (recenze)


Ahh, moje oblíbené téma, chemický peeling. Exfolianty od COSRX jsou hlavními důvody, proč už čtvrt roku nosím jenom korektor a žádný makeup. Co jsou zač a proč jsou super se můžete dočíst v recenzích i samostatných článcích o chemickém peelingu.

První dva produkty jsou pH upravující tonery, další dva jsou exfolianty. I když u A-solu je to trochu složitější, ale pro tenhle post to zkrátíme.
COSRX BHA používám teprve chvilku, A-Sol mi přišel v den focení pro tento článek, takže je ještě neotevřený. Ale vypadal mezi ostatními COSRX flaškami tak pěkně, že jsem ho tam dala. Momentálně se snažím řádně střídat obě kyseliny, abych to zase nepřehnala jako tehdy se Stridexem. Nikdy nepoužívám oba ve stejný den, ačkoliv tato BHA se zdá dost jemná na každodenní použití.

Taková malá poznámka: chemický peeling je spíše západní věc. V asijské kosmetice tak populární není a COSRX je jediná korejská značka, která dělá opravdové exfolianty.


3. Tonery, esence, ampule, séra, sheet masky


Secret Key Starting Treatment Essence, Rose Edition
Hada Labo Gokuyjun Lotion (recenze)
COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence (recenze)
Benton Snail Bee High Content Essence (
recenze)
Scinic Honey AIO Ampoule (
recenze)

Tady přichází hlavní hvězdy korejské kosmetiky. Tyto produkty si vybírejte podle konkrétních požadavků vaší pleti, ať už je to něco na akné, proti vráskám, extra hydratace, whitening, zklidňující... Můj největší problém je rozhodně akné a stopy po něm, proto používám právě tyto esence/ampuli.

Secret Key STE je druh produktu známý spíše jako First Treatment Essence (FTE), kterou momentálně zkouším. Více zjistím při psaní recenze. Každopádně se používá ještě před tonery, což je pro mě Hada Labo lotion. Pak většinou následuje šnečí esence od COSRX, kterou vyměním za esenci Benton pokud mám zrovna akné. :( Scinic Honey ampule pak také pomáhá na akné a zároveň zesvětluje stopy po něm. Samozřejmě jsem si ji přemístila do menšího kelímku, protože to balení je lehce nepraktické.

Mezi jednotlivými produkty vždycky nechám dostatek času na to, aby se vstřebaly a zaschnuly.

Svoje esence/ampule/séra řaďte jednoduše od nejlehčího po nejhustší. A ne, nevím proč nemám žádné sérum. Prostě se mi líbí velká spousta esencí. Není nutné mít od každého jedno a můžete používat ten samý typ produktu víckrát.

Přidám sem i sheet masky a to proto, že jimi nahrazuji většinu těchto kroků. Ve dny, kdy moje pleť potřebuje pořádnou oživovací hydratační bombu nebo když jsem líná, po Hada Labo dávám sheet masku. Mám ji na pleti dokud je mi to příjemné a pak počkám, až zbylá esence uschne. Tím pro mě někdy routine končí, někdy přidám sleeping pack. Na mém instagramu jste mohli vidět, že jsem tak trochu, ehm, velká fanynka sheet masek. 



4. Krém a sleeping pack




TonyMoly the Chok Chok Green Tea Lotion
(recenze)
Nivea Pure & Natural Noční Krém pro normální pleť
Mizon Good Night White Sleeping Mask
(recenze)

Lotion krémy jsou tekutější a lehčí než normální krém. Můj lotion od TonyMoly je lehounký ale hydratuje výborně, proto je často posledním krémem mé routine. Během dní, kdy mi pleť přijde vysušenější než obvykle, přidám tento noční krém od Nivea. Je celkem příjemný a není tak těžký jako jiné Nivea krémy, ale jinak žádný zázrak, spíš ho chci spotřebovat.

Celou routine ukončím sleeping packem od Mizon. Jedná se o gel, který zaschne a zapečetí váš ksichtík přes noc, a ráno by měla pleť být hydratovaná a ready.

A co ráno?



Dotazy zda tento či tamten produkt můžete používat ráno také dostávám často. Je to jednoduché: ranní routine je na vás. Můžete čistit cleanserem, nemusíte. Můžete si dát všechny esence nebo jen nějaké, ale taky třeba žádné. Jednoduše si své produkty ráno otestujte a posuďte sami.

Pro mě je důležité, aby produkt dlouho neschnul, protože ráno často nestíhám. Ne kvůli mé skvělé skincare routine, ale protože nenávídím vstávání a jsem schopná 5 minut zírat do stropu aniž bych věděla, že to dělám. Takže se většinou opláchnu vodou popřípadě přejedu konjak houbičkou, dám toner, TonyMoly lotion, Mizon šnek gel a opalovací krém. Když se mi chce, tak COSRX šnek esenci nebo Benton esenci.

Jediná důležitá věc je: ráno nezapomeňte hydratovat a použít opalovací krém. Suchá pleť bez hydratace celý den nevydrží a mastná se začně mastit 5x víc. Opalovací krém je nutný pokud chcete mít krásnou zářivou kpop idol pleť a být mladá navěky.



Závěr

Tak tohle je tedy moje routine právě teď. Stála mě mnoho úsilí, přemýšlení, vybírání. Nakonec se ale nebojím tvrdit, že funguje dobře. Samozřejmě potřebujete trochu odhodlání se péči o pleť tak věnovat, abyste si sami sestavili něco podobného, ale stojí to za to.

Korejská kosmetika nabízí obrovskou škálu produktů, které jsou jak cenově dostupné, tak věnované specifickým potřebám všech typů pleti s pro nás exotickými ingrediencemi. Kdybych měla vybrat jeden produkt, který mou pleť změnil nejvíce, pak je to určitě COSRX AHA 7 a celý koncept chemického peelingu vůbec.

Ovšem celková změna přemýšlení o skincare kosmetice mi také změnila pleť. Nesnažím se jedním produktem zachránit všechno, co je s mou pletí špatně. Nečekám výsledky okamžitě. Oceňuji postupnou hydrataci a jemné hýčkání.

Pokud vás také korejská kosmetika zaujala a nevíte, kde začít, můžete to zkusit u článku psaného právě pro vás: Korejská kosmetika 101 - základy. Teď už bych chtěla jenom poděkovat všem, kteří čtou můj blog a posílají mi emaily a komentáře! Můj skromný blog se již dostal na víc jak 12 000 zobrazení a jsou to právě vaše reakce, které mi dávají motivaci pokračovat v psaní.

~ Nabi

12 komentářů

  1. Tento článek byl super nápad! Díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. hezky napsané.. mohla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi hada labo a tím zeleným lotionem od tony moly? vypadá zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :)
      Jak jsem vysvětlila v recenzi na Hada Labo, v Japonsku se výraz "lotion" používá pro jejich tonery, které se trochu liší od normálních tím, že nejsou čistě vodové ale takové.. mazlavější. V korejské kosmetice to označuje lehké krémy/pleťové mléka.

      Vymazat
    2. děkuji.. a s tím zeleným od tony moly jsi spokojená? mě právě ten hada labo nic moc nedělá, tak bych potom ráda vyzkoušela i jiný..

      Vymazat
    3. No to jsou ale dva úplně jiné produkty. Jestli chceš vyzkoušet jiný lotion typu Hada Labo, pak jedině japonský. To od TonyMoly je prostě lehký krém, ne toner. A jako krém je ten TonyMoly lotion super.

      Vymazat
    4. aha, tak děkuji za vysvětlení.. myslela jsem, že podle toho "lotion" v názvu jsou to podobné produkty..

      Vymazat
    5. Prave že ne, to jsou prostě jenom... Nevím. Někdo si řekl že to bude vtipné když se to bude jmenovat stejně? T_T Taky mi důvod uniká. :D

      Vymazat
  3. Ahoj, jelikož je toho SPOUSTA tak jsem zmatená v tom, jak to všechno používat :D takže na večer začneš čištěním-exfoliací-esencí atd. a ráno čím chceš? ... Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nějak nevím proč bys měla být zmatená, je to napsané přesně v tom pořadí v jakém to používám. :D Ráno je pořadí taky stejné, jen toho používám míň. Opláchnu ksicht vodou, dám toner, atd.

      Vymazat
  4. Skvělý článek. Mohl by se hydrofilní odličovací olej používat jako dco? Nevím jestli je to to samé, nebo je v tom nějaký rozdíl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Předpokládám, že myslíš ty od Saloos? Nezkoušela jsem je takže nemám ponětí co je na nich jiného nebo jak fungují.

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.