Proč nosit opalovací krém každý den

opalovací krém skin aqua sarasara essence
 
Opalovací krém jedině na dovolené je názor převládající v ČR, který plyne i ze samotného názvu "krém na opalování". V angličtině najdeme názvy jako sunscreen a sunblock, které naopak znamenají doslova "clona proti slunci" a "zábrana proti slunci". To už naznačuje něco trochu jiného, že?

Navzdory tomu, že na obalu každého opalovacího krému najdete milion varování před sluncem a jasných vět typu: slunce způsobuje předčasné stárnutí, lidé u nás tyto informace absolutně zazdí a pro dva měsíce "bronzu" se dobrovolně smaží do červena.

Jenže pokud chcete mít tu reklamovou "rozzářenou" pleť bez fleků, nebo chcete používat účinné kyselinové peelingy, prostě musíte nosit opalovací krém.


V tomto postu:
  • jak opalovací krém funguje (stručně)
  • co je to SPF a PA
  • rozdíl mezi asijskými krémy a těmi u nás
  • jak krém správně nosit

Jak opalovací krém funguje (stručně)

    Pokud chcete detaily, mám i článek Jak funguje opalovací krém. Ve zkratce, slunce na nás nemilosrdně posílá UV záření a to tyto dva  typy:

    UVA = způsobuje vrásky a stárnutí pleti, nemění se při změnách počasí
    UVB = opaluje a spaluje, mírněno počasím

      Opalovací krémy obsahují UV filtry, které tvoří ochrannou vrstvu na pleti. Ta záření absorbuje a přemění na teplo. Rozdělení filtrů na "chemické" a "fyzické" není úplně přesné a není v tom takový rozdíl. Tady je Lab Muffin video s detaily, popřípadě mrkněte na ten můj článek.


      SPF (sun protection factor) měří ochranu proti UVB záření. Tohle vás samozřejmě zajímá nejvíc na dovolené, kde budete neustále vystaveni silnému slunečnímu záření a chcete se vyhnout spálení.

      PPD nebo PA (persistent pigment darkening) měří ochranu proti UVA. Mezinárodně nejsou určené žádné normy pro stanovení tohoto čísla, proto to u nás na krémech nejspíš neuvidíte vůbec. Některé značky alespoň uvádí značku UVA v kolečku, což značí, že produkt splňuje minimum UVA ochrany stanovené EU, tzn. 1/3 SPF ochrany. Naproti tomu v Asii se používá zkratka PA s plus znaménky, které značí sílu ochrany (např. PA++++). Čím více plusek, tím lépe.


      Asijské krémy vs. západní

      Teď si říkáte no to je všechno pěkné, ale opalovací krémy jsou mastné a naprosto nenositelné s makeupem. To je tím, že jste ještě neviděli asijský opalovací krém. Opravdu totiž neslouží na opalování, ale jako ochrana před sluncem spojená s podkladem pro makeup. Světlá pleť je asijským ideálem krásy a aby jste tak vypadali, musíte nosit sunscreen každý den, takže i pod makeup.

      Většina asijských "opalovacích" krémů je tedy lehký krém nebo gel, který se rychle vstřebá a nezničí vám makeup. Samozřejmě se najdou i těžší mastnější krémy, ty jsou ale pro lidi se suchou pletí.

      Protože se tento blog věnuje především korejské kosmetice, zmíním, že skoro každá korejská značka má vlastní sunscreen a nejspíš i v několika verzích pro různé druhy pleti. Výběr je obrovský, takže nezapomeňte googlit recenze než objednáte, abyste věděli, zda je vhodný pro vaši pleť. Na korejských eshopech krémy často najdete pod kategoríí "suncare". Tady najdete všechny moje recenze opalovacích krémů.


      Jak krém správně nosit

      Kam patří opalovací krém do skincare routine? 
      cleanser/cokoliv co ráno používáte > ranní krém > opalovací krém > makeup

      Jak mám krém nanášet?
      Je lepší krém do pleti vklepat než jej roztírat. Snadněji tak zaručíte, že je nanesený rovnoměrně po celém obličeji. Dejte mu čas zaschnout/vstřebat se než se půjde namalovat.

      Kolik krému je třeba?
      Doporučuje se 1/4 čajové lžičky, ale upřímně si řekneme, že stačí nepoužívat moc málo. Tím by se ochrana snížila. Detaily o tom proč se doporučuje toto množství a co s tím reálně dělat také najdete v mém článku.

      Mám makeup/BB cream s SPF 15, stačí mi to?
      Makeupu si nikdy nedáte na obličej tolik, aby byla pleť dostatečně chráněná obsaženým SPF.

      Musím opalovací krém nosit v zimě?
      Jestli v zimě jen přecházíte z auta do práce a zpět, záleží na vás. Nošení krému celý rok ale má svoje výhody.

      Musím opalovací krém nosit když prší/nesvítí slunce?
      UVA paprsky počasí nijak neovlivňuje, ale i podstatná část UVB pronikne skrz mraky. Proto se v létě nebo na dovolené můžete spálit i když je oblačno. Paprsky se navíc odráží od povrchů jako je písek nebo sníh.

      Mám ranní krém s SPF 20, stačí mi to?
      Opět si ho nejspíš nedáte tolik, aby ochrana opravdu dosáhla 20 SPF. Můžete takový krém využít třeba v zimě jen na chození do práce/školy místo opalovacího krému.

      Mám krém s SPF 20 a makeup s SPF 30, mám na obličeji SPF 50?
      Ne, SPF se nesčítá, ale "funguje" jen ta nejvyšší hodnota. Máte na obličeji SPF 30.

      Můžu si opalovací krém přimíchat do makeupu?
      Ne, tím se snižuje jeho účinnost!

      Jak dlouho krém vydrží na obličeji? Mám si ho nanést znovu? Ale jak to mám přes makeup udělat?
      Záleží hodně na tom, jaký krém to je, jaké má SPF a co děláte. Ve zkratce, vyšší SPF vydrží dýl. Jenže se krém může smýt, protože ho rozpustila mastnota z obličeje, šli jste se koupat, utřeli ho do ručníku a tak dál. Takže: Je důležité nanášet krém znova několikrát denně pokud jste celý den venku na slunci, potíte se, sportujete, plavete... Klasický příklad je dovolená u moře, den na koupališti nebo práce na zahradě. Pokud ale jdete do školy/do práce, kdy se nebudete několik hodin potit na přímém slunci a můžete se schovat do stínu kdykoliv chcete, pak to není až tak nutné. Pokud musíte být namalovaná a upravená celý den na slunci, mějte pokrývku hlavy. Popřípadě existují sunscreen spreje nebo cushiony, které mají značky jako TonyMoly, Innisfree i Etude House (a mnohé další).

      4 komentáře

      1. Já si vždycky kupuji opalovací krém který má SPF 50 protože mám strašně citlivou plet.. v zimě používám krém na obličej s SPF 20 a myslím že to bohatě stačí :) jinak na mém blogu je ted giveaway pokud by jses chtěla zapojit :) odkaz níže

        http://www.terripeterk.com/2016/04/glass-nail-file-skleneny-pilnik-na.html

        OdpovědětVymazat
      2. Ahoj chtela bych se zeptat na nejaky levnejsi dobry sunblock (nechci psat opalovaci krem ) dik

        OdpovědětVymazat
        Odpovědi
        1. Mám tu několik recenzí pod tagem sunscreen: http://justskincarethings.blogspot.cz/search/label/sunscreen

          Ten nejlevnější na který tu není recenze je určitě SunDance Zmatňující fluid z dmka, vypadá takto: https://www.instagram.com/p/BUwSbx-l6PG/

          Vymazat
      3. Dobrý den, chci se zeptat zdali můžu používat krém u UVA celoročně?

        OdpovědětVymazat

      Instagram

      just skincare things. Theme by STS.