Sheet masky a jak je vybrat


Opět se jdeme podívat do světa korejské kosmetiky, tentokrát na mé milované sheet masky, neboli "plátýnkové masky". Rozhodně odmítám jim takhle říkat. Vyrábí je milion značek, je jich milion druhů a dají se sehnat i u nás. Jestli jste ještě sheet masku nezkusili, pak o hodně přicházíte. Tak jdeme na to...

V tomto postu:
  • Co jsou to sheet masky a co umí
  • Jak si vybrat sheet masku
  • Běžná cena sheet masky a kde je koupit v ČR



Co je to sheet maska?


Lady Gaga s sheet maskou
Sheet maska je jednorázová pleťová maska, která je nasáklá hydratační esencí a všemožnými dalšími přísadami. Má vystřižené dírky na očí, ústa a nos, tedy v ní vypadáte jako běžný sériový vrah.
Masku přiložíte na obličej a zkusíte ji napasovat tak, aby seděla. Pak si ji můžete nechat v podstatě jak dlouho chcete. Esenci, která se do obličeje nevstřebala, si po sundání masky vklepete do obličeje. Tadá, vaše pleť je přehlcená hydratací.

Jejich primární účel je tedy pořádná hydratační bomba. Když je odlepíte, měli byste mít pocit, že vaše pleť právě vypila dva litry vody po měsíční cestě pouští.

Sheet masky mají jako bonus nějakou další ingredienci v poměrně velkém množství. Ty korejské jsou většinou s hlemýždím filtrátem, zeleným čajem, medem, tea tree olejem, kyselinou hyaluronovou, ženšenem a tak podobně. Většina značek nabízí kolem 10 druhů masek a více. Příklad:
Etude House I Need You sheet masky

Když je jich tolik druhů od tolika značek, jaký je mezi nimi rozdíl? Jak poznat, která je pro vás?

 

Jak si vybrat sheet masku?

~ podle ingrediencí

Naprosto drtivá většina sheet masek má první tři ingredience přesně tyto:
AQUA, BUTYLENE GLYCOL, GLYCERIN
Butylene glycol je hydratační látka, která nejen zlepšuje pružnost a udržuje vodu v pokožce, ale také pomáhá jiným látkám do kůže lépe proniknout.
Glycerin, který je skoro ve všem, mimo jiné také zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky.
Tyhle dvě ingredience jsou základem sheet masek a dělají z nich tu hydratační bombu.

Takže se musíte dívat spíše na jejich "příchuť" a vybírat podle ní. Máte zrovna obzvlášt vysušenou pleť? Zkuste masky s kyselinou hyaluronovou. Chcete mít pleť hladší? Šneci. Akné? Jizvy a hyperpigmentace? Unavená pleť? Nutkavá potřeba si přilepit něco na ksicht, hlavně ať zítra ráno vypadám dobře? Milion druhů masek pro milion problémů.

~ podle střihu

Tohle samozřejmě před zakoupením nijak nezjistíte. Masky jsou střiženy různě, některé vám budou sedět perfektně a některé budou všude odstávat a krčit se. Většina bude něco mezi, asi jako u fotky Lady Gaga nahoře. Pokud vám maska nesedí, budete mít nutkání ji neustále posunovat, poupravovat a překládat. Když sedí dobře, zapomenete že ji vůbec máte.

~ podle "výdrže" a množství esence

Doporučená doba pro použití sheet masky bývá tak 10 - 20 minut. Jenomže každá maska má jinou výdrž a celé to záleží na tom, kolik esence obsahuje. Maska, která je namočená málo, začne schnout a odpadávat už po 10 minutách. Dobrá maska pořádně nasáklá esencí bude držet klidně i tu hodinu a bude mít oschlé třeba jen některé části, nicméně bude pořád držet na obličeji. Po sundání masky by vám na pleti měla ještě nějaká esence zůstat na vklepání, popřípadě ji můžete rozetřít na krk a dekolt.

~ podle toho, jak vypadáte další den

Pořádná nálož hydratace s vaší pletí musí něco udělat. Jestli nevidíte žádný rozdíl už po pár hodinách co je maska v koši, už ji znovu nekupujte. Dobrá maska vám zaručí hydrataci i další den, či ten den potom. Mně osobně stačí jedna maska za týden, jelikož nemám tak suchou/dehydratovanou pleť.


Kolik sheet masky stojí a kde je koupit?

Skvělá maska, rovnou pod nosem!
Kolem 30 Kč! Problém bývá, že nechat si poslat a zabalit jednu sheet masku až z Koreje se moc nevyplatí. Takže když chcete vyzkoušet jen jednu korejskou masku, zaplatíte za ni podstatně víc.

Masky, které stojí víc než 30 korun, nemám vůbec v úmyslu kupovat. Ve článku Sheet masky - tipy & triky (brzy zde) se dozvíte, jak je nakupuju já. Je to až trapně prosté a stačí vám k tomu matematika na úrovni základní školy.

Můžete také vyzkoušet několik masek k dostání přímo v České Republice za normální ceny!  

Má nejoblíbenější je od Balea, k dostání v dm za 29 Kč. Ideální cena, ideální hydratační sheet maska. Pořádnou recenzi na ni udělám později, protože si ji zaslouží. Už jsem ji použila snad dvacetkrát.

V drogerii Rossmann najdete sheet masku od Rival de Loop za (myslím) 25 Kč. Foto zde, vpravo dole.

Stránky bb-cream.cz prodávají značku SKIN79 a jejich sheet masky od 25 Kč do 45 Kč. Už jsem od nich masky objednávala a nemusíte se bát, jsou pravé a i celkem dobré.

Kosmetický e-shop parfums.cz má docela dost sheet masek. Ty nejlevnější jsou od jedné značky, Natuer Be, kterou vůbec neznám, za 29 Kč. Dále tam najdete masky Missha Pure Source za 49 Kč, ale o těch jsem od jiných k-beauty blogerek neslyšela vůbec nic dobrého. Několik dost drahých masek od Holika Holika jsou tam taktéž.


Pár slov na závěr

Pravidelné používání sheet masek je skvělým zdrojem hydratace pro vaši pleť. Než se ale vrhnete na objednávání masek z Koreje, vyzkoušejte si masku od Balea nebo Rival de Loop. Zkuste, jaký je to pocit a jak sheet maska vůbec funguje.

~ Nabi

4 komentáře

  1. Ahoj, před chvílí jsem objevila tvůj blog a musím říct, že je skvěle udělaný a články moc zajímavé a určitě budu číst dál. Zrovna včera jsem si objednala korejský bb cream a chtěla bych postupně zkoušet další produkty, dnes jsi mě navnadila sheet maskou. Při hledání na ebayi a jolse.com jsem ale objevila ve složení některých masek ethanol (když už tam složení vůbec bylo napsané), který teda pleti zrovna nepomáhá, ale ve tvém článku jsem o něm nic nenašla. Nedoporučila bys mi nějaké osvědčené značky, kde na ethanol nenarazím? Díky Pája :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Děkuju moc :)

      Čistý ethanol pleti nepomáhá, to určitě ne, ale v sheet maskách je ho běžně minimální množství, jelikož se jím ředí hustota esence. Moc bych to neřešila, pokud nemáš na alkohol citlivou pleť.
      Prohrábla jsem svůj sheet mask stash~ a našla ethanol v Green Tea maskách od Innisfree a Nature Republic, ve zbytku ne. Tyto masky mají super tekutou esenci. Tím pádem ti můžu doporučit: Skinfood Beauty in a Food, My Scheming, My Beauty Diary, Etude House, TonyMoly. Od každé mám zhruba 5 různých masek a není v nich čistý alkohol/ethanol.

      Vymazat
  2. Ahoj, moc děkuju za odpověď a hromadu doporučení. Trochu mě ten ethanol vyděsil, protože byl uvedený hned asi na třetím nebo čtvrtém místě v seznamu ingrediencí. A postupně moc ráda vyzkouším značky, které jsi mi doporučila. Ještě jsem se tě chtěla zeptat, neplánuješ nějaký článek o západních i korejských opalovacích krémech? Dost by mě zajímaly jejich rozdíly. Díky, Pája :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač. :) Sheet masky jsou hodně o zkoušení, bohužel, ale zase moc nestojí! :D Každopádně pokud nemáš citlivou pleť na ethanol v kosmetice tak bych se toho vůbec nebála. Jak jsem řekla, používá se k vytvoření vodové esence. Jinak nějaké masky mají složení na CosDNA, tady jsem našla třeba tu Innisfree:

      http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_111b203182.html

      A tady třeba jedna z mých oblíbených My Beauty Diary:

      http://www.cosdna.com/eng/cosmetic_90f2177204.html

      Takže před nákupem se dá určitě aspoň nějaké to složení najít. Jinak opalovací krémy jsem dost porovnávala v postu o výhodách nošení opalováku každý den a taky v recenzi na Bioré gel:

      http://justskincarethings.blogspot.cz/2016/04/proc-nosit-opalovaci-krem-kazdy-den.html

      http://justskincarethings.blogspot.cz/2016/06/recenze-biore-uv-aqua-rich-watery-gel.html

      Tak snad to pomůže. :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.