Jak nakupovat na eBay


O nakupování na eBay už jsem ve zkratce psala ve článku Jak a kde koupit korejskou kosmetiku, ale vzhledem k tomu na kolik objednávek teď čekám, můžu všechno zdokumentovat podstatně detailněji.

eBay není jenom pro ty z nás, co slintají nad korejskou kosmetikou. Najdete tam tisíce užitečných skincare pomůcek a doplňků za naprostý zlomek ceny, které se hodí každému. Jestli vás odrazuje strach z kvality produktů, pak sledujte moji eBay sekci, protože já objednávám všechno možné a hodlám sepisovat "recenze".

Připraveni utratit spoustu peněz po padesátikorunách?



PayPal


Než vůbec na eBay začnete chodit, založte si PayPal, jestli ho ještě pořád nemáte. PayPal si uloží informace o vaší kreditní kartě a adrese. Při placení na internetových obchodech se vždy přihlásíte, potvrdíte platbu a hotovo. PayPal si ukládá doklady ohledně všech plateb, které můžete použít v případě, že nastane problém s prodejcem.
Se zbožím, které k vám putuje přes půl světa, občas nějaký ten problém vznikne. Zásilka se ztratí po cestě nebo v ČR, přijde rozbitá, jiná než jste objednali etc. Díky PayPal je i velmi jednoduché pro prodejce vám peníze vrátit. Snad nikdo si nedovolí se s vámi hádat o tom, že něco nepřišlo nebo přišlo poškozené. Špatného prodejce jde totiž nahlásit jak přes eBay, tak přes PayPal, a to se pak problém vyřeší tak rychle, že nestihnete říct ani reklamace.

Hledání zboží

Dalším krokem je samozřejmě založení účtu na eBay, vypsání adresy, PayPal účtu a podobně. Až tohle budete mít za sebou, je čas najít nějaké to zboží. Řekněme, že si chci koupit Snail Bee esenci od značky Benton (a to teda chci).


K názvu jsem připsala 60ml, aby se mi nezobrazovaly ve vyhledávání vzorečky. Pokud nechcete vidět aukce, klikněte na tlačítko Buy It Now. Samozřejmě chci esenci koupit co nejlevněji, takže seřadím výsledky podle ceny + poštovné dohromady - Sort: Price + Shipping: lowest first.
V panelu vlevo máte ještě upřesňovací možnosti, kde můžete zaškrtnout pole Free Shipping, poštovné zdarma.

Prohlížení zboží



Na horní části stránky vybraného zboží najdete následující informace. Pokud kupujete něčeho víc, u Quantity specifikujete počet kusů. Také tam vidíte, kolik zboží jim ještě zbývá a kolik se už prodalo. Vysoké číslo prodaných u mě dostává plusový bod za důvěryhodnost.
Dále můžete vidět cenu, převedenou do korun a velké tlačítko Buy now, v mém případě Buy another.
Pod touto tabulkou je sekce Shipping, kde vidíte druh poštovného. 
Delivery je rozmezí dat, kdy vám zásilka bude doručena. Bere to v potaz váš stát a poštovní službu vybranou prodejcem, je to tedy velmi přesné. Z mé vlastní zkušenosti zboží přijde hned v prvním týdnu odhadnutého období. Už se mi ale stalo, že když nepřišlo v odhadnutém období, tak nepřišlo vůbec.
Vpravo můžete vidět Seller information, tedy informace o prodejci. Hvězdičky u jména nabývají s pozitivními recenzemi na jeho služby. Prodejci, kteří vedou svůj eBay store již roky a nasbírali strašnou hromadu pozitivních reakcí, mají kromě vysokého čísla u jména medaili Top-rated seller, vysoce hodnocený prodejce.

Pod touto tabulkou pak najdete popis zboží od prodejce. Většinou se jedná o obrovskou spoustu obrázků zboží, oficiálních reklam a pak prodejcem psané informace o doručení.


V případě RoseRoseAU (spadající pod RoseRoseShop.com) je v informacích takováto tabulka. Trochu nešikovně je tu sděleno, že Economy Air Mail (poštovní služba bez poštovného) nemá sledovací číslo, ale Standard Flat Rate Shipping ho má. Dále je tu svět rozdělen do několika sektorů a kolik dní trvá doručení do každého z nich. Tyto tabulky najdete pod veškerým zbožím. RoseRoseAU nabízí i EMS shipping, což je nejrychlejší a zároveň nejdražší poštovní služba.
Mnoho obchodů nemá na výběr několik druhů poštovného a nabízí jen to zdarma. Po kliknutí na Buy Now dostanete možnost vybrat druh poštovného, pokud je to nabízeno.
Odklikněte objednávku, poštovné a potvrďte platbu v PayPalu.

eBay i PayPal vám nyní pošlou email o potvrzení platby.

Sledování zásilky

V pravém horním rohu klikněte na My eBay a dostanete se na přehled vaší aktivity.


V Purchase history můžete sledovat historii svých objednávek a jejich stav. V okamžiku kdy prodejce zabalí a odešle zboží, přijde vám další email s tagem [SHIPPED]. Na této stránce se tento údaj zobrazuje symbolem krabice. Modrý box ukazuje odhad doby doručení, upravený podle toho, kdy je zboží odesláno. Jelikož jsem si připlatila za sledovací číslo (po velmi nepříjemné zkušenosti s místní poštou), tak tu najdu i to.
Až se bude blížit doba doručení, budu pravidelně zadávat toto číslo do aplikace Track&Trace České Pošty. Nezobrazí se tam nic, dokud nebude zásilka v ČR.
U objednávky také vidíte tlačítko Leave feedback, kam půjdete, až budete mít zásilku doma a otevřenou. Tam ohodnotíte vaši zkušenost s prodejcem pomocí hvězdiček.

V případě problému...

 Nedávejte prodejci špatný feedback (málo hvězd). Většina z nich je ochotná s vámi problém rychle vyřešit.

Pod feedback tlačítkem klikněte na More actions a uvidíte tento výběr.
Contact seller vám umožní napsat prodejci zprávu, kde váš problém můžete vylíčit, popřípadě poslat fotografie, když vám něco přijde poškozené.
Return this item pošle prodejci zprávu, že zboží chcete vrátit. Pokud nešlo o něco velmi drahého, tak bych se s tím vůbec neobtěžovala. Vracet něco do Číny je úplně zbytečné, když vám všichni klidně vrátí peníze aniž by chtěli vidět důkaz.
I didn't recieve it pošle zprávu, že vám zboží nepřišlo. Tuto funkci jsem použila zatím jenom jednou a byly mi beze slova vráceny peníze během několika hodin.

Je možné, že když použijete jiné funkce než Contact seller, prodejce vám stejně pošle email a budete se s ním muset domlouvat. V případě rozbitého/nedoručeného zboží můžete dostat dvě nabídky - poslat zboží znova (send again) nebo dostat peníze zpátky (refund).

Až se domluvíte a budete mít u sebe zboží, pak běžte dát feedback. Když neohodnotíte prodejce po uplynutí odhadnuté doručovací doby, přijde vám email, který vám to připomene.


A tohle je všechno! Teď se budu snažit postupně zaplňovat novou sekci eBay na blogu. Veškeré dotazy směřujte do komentářů, ráda odpovím. Přeji příjemné utrácení.

2 komentáře

Instagram

just skincare things. Theme by STS.